Naslovna Poljoprivreda Ministarka Tanasković posetila vinariju „Vrt“ u Riđici

Ministarka Tanasković posetila vinariju „Vrt“ u Riđici

1351
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, zajedno sa državnom sekretarkom Dušankom Golubović, posetila je Sombor i vinariju „Vrt“ u naseljenom mestu Riđica.

gradonačelnik Grada Sombora, Antonio Ratković je prisustvovao obilasku vinarije i razgovoru sa ministarkom Tanasković. Sem njega, spred Grada Sombora prisustvovali su i zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica, kao i gradski većnik za oblast poljoprivrede Jovan Keča.

YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Tanasković oduševljena vinarijom

Tokom posete ministarke poljoprivrede, porodica Tripković je njoj i gradonačelniku  prezentovala svoje zasade vinove loze. Zajedno su obišli i objekat sa pogonom za proizvodnju. Nakon toga su prisutni porazgovarali oko razvoja proizvodnje i daljeg rada jedne mlade, ali izuzetno perspektivne vinarije. Valja naglasiti da je vinarija „Vrt“ ostvarila primetne rezultate na domaćoj i međunarodnoj izložbi.

„Zaista sam prijatno iznenađenja ovim što je porodica Tripković pokazala i načinom na koji vodi svoj celokupan posao oko vinograda i proizvodnje vina. Uključenost cele porodice, proširenje površine zasada vinove loze, pomoć koju koriste, način na koji prate subvencije i ono što država daje i radi je dalo rezultate za jako kratak period,“ izjavila je ministarka Tanasković.

YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Gradonačelnik Sombora se takođe obratio prisutnima. Prema njegovim rečima, Grad Sombor aktivno ulaže u lokalne poljoprivrednike, te je tom prilikom i sam iskoristio reč da pohvali trud i rad porodice Tripković. „Zahvalio bi se porodici Tripković i vinariji „Vrt“ na gostoprimstvu. Drago mi je što smo danas u Riđici, jer vina koja dolaze odavde, već su osvajala brojne nagrade, a mi verujemo da će u budućnosti doći još veći rezultati. Grad Sombor iz budžeta je izdvojio 191 milion dinara u 2023. za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju, a uskoro počinjemo i sa izgradnjom lokalne saobraćajnice između Rastine i Riđice kako bi se ova naseljena mesta bolje povezala i dodatno razvijala,“ naglasio je gradonačelnik Ratković.

Tanasković u Liparu

Nakon Riđice, ministarka poljoprivrede je posetila i naselje Lipar. Tim povodom je obišla gazdinstvo Zorana Rodića. Primarna delatnost ovog lokalnog proizvođača je plastenički uzgoj paradajza, rasadi i zelene salate. Nije izostala ni poseta ministarke štandu lokalne akcione grupe „Srce Bačke“. Tokom razgovora sa direktorom grupe, Bojanom Kovačem, detaljnije se upoznala sa proizvodnim asortimanom i načinom funkcionisanja „Srca“.

YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

„Za razliku od Riđice, gde smo uglavnom pričali o vinovoj lozi, vinogradarima i ratarima, ovde smo došli na povrtarstvo,“ izjavila je Tanasković. „I moram da priznam da zaista dobar utisak ostavlja ovakvo malo porodično gazdinstvo koje izbaci sedam do osam tona paradajza po sezoni. I to nije uopšte nije jedna naivna proizvodnja.“

Dodala je da, koliko god da gazdinstvo Kovača deluje malo, može biti i te kako funkcionalno uz adekvatna ulaganja. „Država želi upravo da podrži ovakva gazdinstva koja imaju potencijal,“ naglasila je ona. „Ljude koji hoće da rade. Koji hoće da se bave poljoprivredom i koji hoće da ulože u svoj rad kako bi pomogli sebi. To je današnja tema i nadam se da, kada sledeći put budemo došli u Lipar, će ovde biti mnogo više paradajza od osam tona,“ zaključila je.

Izvori: AgroTV, Naše Mesto