Naslovna Poljoprivreda Ministarka Tanasković u Jarku

Ministarka Tanasković u Jarku

114
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je u Jarku obišla crpnu stanicu, javljaju mediji Sremske Mitrovice. Crpna stanica koju je ministarka Tanasković posetila je deo najnovijeg sistema za navodnjavanje kojim će biti omogućeno vodosnabdevanje 102.000 hektara. Ministarku je dočekala gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović sa svojim saradnicima.

Prilikom posete Jarku, ministarka Tanasković se obratila medijima glede projekta vezanog za navodnjavanje. „Kada imate ovakve ljude iz vodoprivrede koji vam približe ceo sistem kako će da izgleda, kad vidite koliko su uradili da ceo sistem zaokruže i ekološki i u vidu poljoprivrede i u vidu celog prirodnog nenarušavanja sistema, shvatite koliko ovaj projekat velik i koliko je bitan i koliko se na njemu radilo,“ istakla je Tanasković.

Izvor: Grad Sremska Mitrovica – zvanična Facebook stranica

Tanasković i Kružević o projektu

U nastavku izjave, rekla je da će 102. 000 hektara biti navodnjavanje iz ovog projekta. „Odavde sve polazi kao primarni deo cele strukture. Kada se bude završilo, kako direktor kaže, tokom leta 2024. mi ćemo imati mogućnost da navodnjavamo prvih 10.000 hektara, izuzetno velika i bitna stvar za poljoprivrednike,“ navela je Tanasković. „Krenuli smo odavde, a sad nadalje se širimo na istok i dole niz kanal, tako da će biti obuhvaćeno i Borkovačko i Pavlovačko jezero. Mislim da je ovo jako velika stvar i da nam trebaju ovakvi projekti i ovakve investicije.“

Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević je isto podelio par reči. Na izjavu ministarke Tanasković, izjavio je da je ovaj projekat fascinantan iz više aspekata.

Izvor: Grad Sremska Mitrovica – zvanična Facebook stranica

„Prvi aspekt jeste da će na ovoj poziciji postojati upumpavanje vode u sistem od 12.000 litara vode u sekundi, što je zaista fascinantno,“ apostrofirao je Kružević. „Na 4 kilometra odavde imamo novi projakat. Od ukupno 12 dva se rade u ovom delu severne pokrajine. Ovim projektom se profiliše kanal koji će moći da primi svu ovu količinu vode, a koji će nakon toga omogućiti da se pravi nova crpna stanica prema Borkovačkom i Pavlovačkom jezeru, a koja je već isprojektovana i ugovorena sa državom. Ona će doneti novu akumulaciju, odnosno iz koje će poljoprivrednici moći da snabdevaju svoje voćnjake, povrtnjake i vinograde sa sistemom za navodnjavanje.“

U nastavku izjave, direktor „Voda Vojvodine“ je opisao trasu novog kanala planiranog ovim projektom. „Novi kanal preko spojnog kanala ići takođe kroz Nikince, Hrtkovce, zatim se spuštati prema Surčinu i praviti jedan krug sa Savom. To jedan projekat kojim možemo da se pohvalimo. Jer ćemo 10.000 hektara koji se nisu navodnjavali iz ovog sistema, dovedemo u situaciju da se navodnjavaju,“ rekao je.

Izvor: Grad Sremska Mitrovica – zvanična Facebook stranica

Obuhvaćeno preko 3.500 hektara obradive zemlje

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović je izdvojila par trenutaka za prisutne i podelila svoje mišljenje o projektu. „Živimo u poljoprivrednom kraju. Tako da vrlo dobro znamo za sve potrebe i sve poteškoće naših poloprivrednika. Posebno kad je u pitanju sistem za navodnjavanje polja, bez obzira koje su poljoprivredne kulture u pitanju, navodnjavanje je ovde uvek preko potrebno. Pre četiri godine naš Mitrovčanin, tada na mestu ministra poljoprivrede gospodin Branislav Nedimović i došao na ideju da se napravi ovakav jedan sistem za navodnjavanje poljoprivrednih površina,“ istakla je Milovanović.

Dodala je da su 2021. godine potpisali ugovor o saradnji u Gradskoj kući  u Sremskoj Mitrovici. „Potpisali smo ugovor zajedno sa ministarstvom poljoprivrede, sa direktorom „Vojvodina voda“, sa predstavnikom Evropske banke za obnovu i razvoj koji finansiraju ovaj projekat, sa predstavnicima Sremske Mitrovice i predstavnicima Rume,“ veli Milovanović. „Nas najviše interesuje taj deo, koji nas vodi ovde od kanala u Jarku prema Rumi, odnosno prema Borkovačkom i Pavlovačkom jezeru. Taj deo obuhvata preko 3 500 hektara obradive zemlje.“

Izvor: Vojvodina uživo

Prethodni tekstSavez sindikata: inicijativa za ocenu ustavnosti zakona o sezoncima
Sledeći tekstOd njive do flašice: ulje od semena bundeve na domaći način