Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Ministarstvo: „Istorijski budžet“ ove godine

Ministarstvo: „Istorijski budžet“ ove godine

83
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je 6. septembra da je rebalansom budžeta ostvarilo istorijski iznos sredstava za poljoprivredne proizvođače.

Budžet Ministarstva je nakon rebalansa uvećan za 34,7 milijardi dinara i iznosi čak 114,4 milijarde dinara. Ovo predstavlja gotovo 7% poreskih prihoda budžeta Republike Srbije. Treba naglasiti da je budžet  i pre rebalansa bio rekordan. Obezbeđivanje nikada većih sredstava za poljoprivredu još jednom potvrđuje opredeljenje države da poljoprivredu svrsta u prioritete i kontinuirano ulaže u tu granu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

novac

Iznos ukupnih subvencija sa svim izvorima finansiranja je 100,9 milijardi dinara, odnosno 88% budžeta Ministarstva i 45% ukupnih subvencija republike. Sredstva za subvencije koje se realizuju preko Uprave za agrarna plaćanja trenutno iznose 96,2 milijarde dinara. Uz to, ua direktna plaćanja je izdvojeno 68,7 milijardi dinara. Za mere ruralnog razvoja namenjeno je 14,5 milijardi dinara.

Budžetske izmene i povećanje davanja države biće sprovedene u najboljem interesu svih agrarnih proizvođača. Sva direktna davanja obznanjena javnim pozivima biće isplaćena do kraja septembra.

Foto: printscreen Youtube

Ministarstvo će pokriti i štetu od afričke kuge svinja

Budžet Republičke direkcije za vode nakon rebalansa iznosi 7,3 milijarde dinara. Povećanje od 1,6 milijardi dinara se odnosi konkretno na odbranu od poplava. Budžet Uprave za veterinu je uvećan za dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje bolesti afričke kuge svinja i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva, AKS je potvrđen na teritoriji 46 opština u 15 upravnih okruga. Do sada je na 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja. Od ukupnog broja, evidentirano je 3.857 uginulih jedinki, a izvršena je eutanazija 42.200 grla sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstava.

Foto: Freepik/(photo

Povećanje budžeta, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, između ostalog podrazumeva i sledeće:

– Povećanje subvencija po hektaru obradive zemlje sa 9.000 na 18.000 dinara, tako da će po ovoj meri poljoprivrednicima ukupno biti isplaćeno 30 milijardi dinara.

  • Davanje po grlu priplodne mlečne krave sa 25.000 na 40.000 dinara. Za ovu meru će biti ukupno isplaćeno 14,3 milijarde dinara.
  • Davanje po grlu za kvalitetne priplodne krmače sa 15.000 na 18.000 dinara.
  • Povećanje premije za mleko sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu. Ukupan iznos za premije za mleko biće 15 milijardi dinara. Pritom, Pritom, od ove godine su ukinute gornja i donja granica broja grla i količine isporučenog mleka. Premija, kako tvrde u saopštenju, će biti isplaćena za svaki litar.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (1, 2)

Prethodni tekstAfrička kuga svinja i dalje desetkuje Višnjićevo
Sledeći tekstTanasković: Razvoj i povećanje kapaciteta živinarstva u Srbiji