Naslovna Bašta Ministarstvo nastavlja modernizaciju sistema automatske protivgradne zaštite

Ministarstvo nastavlja modernizaciju sistema automatske protivgradne zaštite

92
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je saopštenje o nastavku modernizacije sistema automatske protivgradne zaštite. Čelnici Ministarstva su uputili Svetskoj banci predlog projekta izrade dokumentacije automatskih protivgradnih sistema za celokupnu teritoriju zemlje.

YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Nastavak već započetog

Kako javljaju iz Ministarstva, Svetska banka treba da odobri dodatnih 8 miliona dolara za nabavku sistema zaštite. Projektno su tehničkom dokumentacijom obuhvaćeni Bukulja i Užice.  Podsećamo da je Minisarstvo poljoprivrede pokrenulo proces automatizacije protivgradne zaštite na teritoriji zemlje i da je ovaj korak upravo nastavak započetog. Nakon što je finiširan prvi pilot-projekat postavljanja protivgradnih sistema u radarskom centru Valjevo (99 stanica), u celosti je završena modernizacija RC Fruška Gora (118 stanica) a potom i RC Bajša (141 stanica).

Par radarskih centara na teritoriji Srbije je u ovom trenutku samo delimično modernizovano. Tu spadaju RC Bukulja (44 od 104 stanica) i RC Samoš (83 od 130 stanica). U predstojećem periodu, Ministarstvo će se usredsrediti na modernizaciji preostalih radarskih centara u zemlji.

YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Ovim projektom se realizuje i linija odbrane od grada kojom će se naše obradive površine braniti iz Republike Srpske. Za pomenute sisteme ukupno su do sada obezbeđena sredstva od preko 20 miliona evra.

Značaj sistema automatske protivgradne zaštite

Tokom proteklih 38 dana, gde spada i proboj superćelijske oluje i velike oscilacije klimatskih uslova, na teritoriji Srbije utrošeno je ukupno 8.504 protivgradnih raketa. Od toga, 1.313 raketa je ispaljeno samo 22. jula. Čak 13 radarskih centara je učestvovalo u odbrani, gde spadaju Valjevo, Bukulja, Petrovac, Crni vrh, Užice, Bešnjaja, Sjenica, Kruševac, Niš, Kukavica, Samoš, Bajša i Fruška gora.

YouTube Screenshot
Izvor: RTV Kruševac

Modernizovani sistem automatske protivgradne zaštite je od ogromnog značaja. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, benefiti modernizacije su sledeći:

  • Napunjeni automatski lanseri garantuju 24 časovnu pripravnost za dejstvo
  • Komande za dejstvo se izdaju sinhronizovano za više protivgradnih stanica istovremeno
  • Osoblje RC putem video nadzora prati dejstvo i nišanjenje
  • Omogućava analizu rezultata dejstva praćenjem radarske slike. Poseban informacioni sistem automatski arhivira video snimak svakog dejstva svake stanice
  • U slučaju neispaljenja rakete na određenoj stanici, moguće je odmah dati komandu za dejstvo druge rakete u istom lanseru na stanici, tj. nema 10 minutnog zastoja kao ranije.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Prethodni tekstVoćari pretrpeli štetu od 25 miliona evra
Sledeći tekstDržava i stručnjaci sarađuju da se suzbije afrička kuga svinja