Naslovna Poljoprivreda Ministarstvo poljoprivrede: Novosti i obaveštenja

Ministarstvo poljoprivrede: Novosti i obaveštenja

251
0

U ponedeljak 16. oktobra, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je obelodanilo par novih saopštenja. Prvo se tiče o obeležavanju Svetskog dana hrane, dok se drugo dotiče novog Javnog poziva za subvencije.

Ministarstvo o Svetskom danu hrane

Svetski dan hrane simbolično se obeležava na dan kada je osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) 1945. godine. U našoj zemlji taj dan se obeležava od 2001. godine. Cilj istog je da se podigne svest o prehrambenoj sigurnosti težeći efikasnijoj proizvodnji, kvalitetnijoj ishrani, unapređenju životne sredine i životnim navikama.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

 

Tim povodom Ministarstvo poljoprivrede je u saradnji sa FAO, Nacionalnom asocijacijom Serbia Organica i Privrednom komorom Srbije organizovalo nacionalni dijalog u Nišu. Ovom događaju su učestvovali predstavnici državnih institucija, obrazovnih ustanova, privrede i organizacije civilnog društva na Nacionalnom dijalogu.

Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede je istakla da je neophodno iskoristiti snagu znanja kako bi se poboljšali prehrambeni sistemi. Uz ova znanja, istakla je ona, obezbeđujemo sebi sigurnu hranu koja je dostupna svim građanima. Paralelno sa tim, uspećemo da sačuvamo prirodne resurse i da se izborimo protiv nadolazećih klimatskih promena.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Voda ključni element

„Globalna tema ove godine je voda. Neophodna za postojanje svih živih bića na Zemlji, ali i za proizvodnju hrane, energije i industriju. Bez vode, nema razvoja, nema napretka. Nema budućnosti. Neophodno je da podstaknemo društvo na sistemske promene u razmišljanju, kulturi i odnosu prema resursima. Ali da i mi svi kao pojedinci učinimo sve što je u našoj moći da niko ne bude izostavljen“, dodala je Vedrana Ilić.

Prepoznajući značaj transformacije sistema hrane za ruralni, ekonomski i društveni razvoj, Srbija je ove godine učestvovala na UN Samitu o sistemima hrane. Na dotičnom skupu naša država je ukazala na planove da preoblikuje infrastrukturu za ruralni razvoj. Poseban fokus je bio na sledeće elemente:

  • navodnjavanje i skladištenje
  • brži proces inovacije i digitalizaciju sektora
  • promocija održive proizvodnje i potrošnje
  • ulaganje u inovativne načine finansiranja za male poljoprivrednike.
Foto: Pixabay

Ovogodišnja globalna tema Svetskog dana hrane je opisana sloganom „Voda je život. Voda je hrana. Da niko ne bude izostavljen.“ U skladu sa njom, učesnici su posebnu pažnju posvetili važnosti očuvanja i odgovornog korišćenja vodenih resursa. Naravno, poseban fokus je bio na poljoprivrednoj proizvodnji. Zaključak je da su za unapređenje sistema upravljanja vodama, potrebni podaci, inovacije, investicije i tehnologije koje će omogućiti poljoprivrednicima, ali i privatnom sektoru efikasniju upotrebu vode. Sve ovo se radi, ističe se na skupu, u cilju očuvanja ovog vrednog resursa.

Ministarstvo raspisuje novi Javni poziv

Istog dana, ministarstvo je raspisalo novi Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za upravljanje rizicima kroz premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja za 2023. godinu.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ovaj javni poziv obuhvata podsticaje za osiguranje ratarskih kultura, povrtarskih kultura, voćarskih kultura, vinove loze i hmelja, rasadnika, kao i osiguranje životinja. Maksimalni iznosi podsticaja po vrsti podsticaja su preraspodeljeni na sledeći način:

  • osiguranje ratarskih kultura – 100.000 dinara;
  • osiguranje povrtarskih kultura – 500.000 dinara;
  • osiguranje voćarskih kultura, vinove loze i hmelja – 1.000.000 dinara;
  • osiguranje rasadnika – 500.000 dinara;
  • osiguranje životinja – 2.000.000 dinara.

Najviši ukupni iznos koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 2.500.000 dinara. Svi zainteresovani proizvođači mogu podneti prijave na portalu ePodsticaji. Konkurs će trajati do 15. novembra.

 

Izvori: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (01, 02)