Naslovna Poljoprivreda Ministarstvo, poljoprivrednici, javni poziv i sve između: trenutno stanje stvari

Ministarstvo, poljoprivrednici, javni poziv i sve između: trenutno stanje stvari

86
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je objavilo javni poziv za osnovnе podsticajе za biljnu proizvodnju, koji je zatvorеn 1.aprila. Sveukupno jе podnеto 316.000 zahtеva, od čеga jе odobrеno 270.000 urеdno podnеtih zahtеva. Ovako se doslovno navodi sе u odgovoru Ministarstva prеdstavnicima udružеnja poljoprivrеdnika iz Srbijе.

U komunikaciji između ministarstva i poljoprivrednih udruženja, koja je dostavljena medijima, istaknuto je da će svi preostali zahtevi za podsticaje koji ispune propisane uslove biti rešeni do kraja ove nedelje. Ministarstvo je naglasilo potrebu za brzim postupkom isplate, naglašavajući da korisnici trebaju da provere svoje e-Sanduče i prihvate rešenje o odobravanju podsticaja. Nakon toga, na platformi ePodsticaji imaju mogućnost da odustanu od podnošenja žalbe na rešenje kako bi ubrzali isplatu podsticaja.

Izvor: Shutterstock/librakv

Poljoprivrednici i Ministarstvo opet ne skroz u saglasju

Ministarstvo je objasnilo da je veliki broj poljoprivrednika ušao u proces uređenja svojih parcela i podnošenja zahteva blizu kraja roka, zbog čega je produžen rok za njihovo rešavanje, iako su sve parcele već prošle verifikaciju.

Takođe, Ministarstvo je odgovorilo poljoprivrednim udruženjima i na par drugih ključnih pitanja. Konkretno su rekli da će, kao što su se dogovorile obe strane, do sredine godine biti doneta uredba o isplati subvencija od 17.000 dinara po hektaru za kupovinu deklarisanog semena. Iako je ovaj vid naknade ukinut Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara od 1. januara, pojedinci i dalje prijavljuju primanje računa za tu naknadu. U takvim slučajevima, Ministarstvo savetuje da se obrate javnim vodoprivrednim preduzećima „Vojvodinavode“ i „Srbijavode“.

YouTube Screenshot
Izvor: AT&T GEOSYNTHETIC

„Ukoliko vam stižu rеšеnja za 2024. godinu, potrеbno jе da sе obratitе javnim vodoprivrеdnim prеduzеćima Vojvodinavodе i Srbijavodе, s obzirom na to da u skladu sa navеdеnim zakonom nе postoji obavеza plaćanja naknadе za odvodnjavanjе za ovu godinu. Tе еvеntualno možе biti rеč o dugovanjima iz ranijеg pеrioda“, istaklo je Ministarstvo u izveštaju.

Pitanje dizela (i drugih pojedinosti)

Ministarstvo odgovara na pitanje zašto se subvencije za dizel ne dobijaju za sve površine unete u eAgrar, posebno za pravo prečeg zakupa. Istakli su da je pravo prečeg zakupa i pravo prvenstva zakupa već oblik podsticaja koji država pruža kroz nižu cenu zakupnine na državnom poljoprivrednom zemljištu. Dotično pravo, ističu, podrazumeva povlašćene uslove korišćenja. Imajući to u vidu, ističu da ne postoji mogućnost dobijanja dvostrukih subvencija za iste parcele.

Photo by engin akyurt on Unsplash

Pored ovih pitanja, udruženja poljoprivrednika ističu i probleme sa refundacijom akcize na gorivo. Navode i pitanje kada će biti dostupna kreditna linija za poljoprivrednike sa 1% kamate. Pritom, nisu izostavili da navedu i probleme sa unosom parcela u sistem eAgrar, kao i pitanja koja su nadležna za druga ministarstva.

U ponedeljak su izvesna udruženja uputila Ministarstvu dopis sa navedenim pitanjima. Tu spadaju, između ostalih:

  • Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije
  • Savez Banata
  • Udruženje poljoprivrednika Aradac
  • Udruženje poljoprivrednika Banatska Crnica
  • Dolovački paori.
Izvor: Shutterstock/goldyg

Kada je reč o zaostalim subvencijama iz 2022. i 2023. godine, Ministarstvo navodi da su poljoprivrednici čiji su zahtevi bili ispravni već isplaćeni. Oni čija dokumentacija nije bila potpuna su je dopunili i očekuju da će novac stići uskoro.

Izvor: Dnevnik