Naslovna Poljoprivreda Ministarstvo pregovara sa strancima o izvozu srpskih malina

Ministarstvo pregovara sa strancima o izvozu srpskih malina

91
0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pregovara sa inostranim klijentima o mogućem izvozu maline poreklom iz Srbije, prenosi Blic. Cilj je, kako se navodi u izjavi, da se sa novim kupcima povežu mali i srednji hladnjačari kojih na srpskom tržištu ima najviše. Širenje direktnih poslova na male i srednje hladnjačare doprineće očuvanju Brenda srpske maline. Pritom, ustanoviće fer tržišnu utakmicu, pošto pojedini veliki hladnjačari ne posluju tržišno, niti pokazuju društvenu odgovornost.

Ministarstvo i maline u 2023. godini

Kako Blic navodi, Ministarstvo će predstaviti stranim kupcima domaće male i srednje malinare i hladnjačare. Klijenti će imati priliku da obiđu gazdinstva i procene kvalitet i mogućnosti poslovanja sa lokalnim uzgajivačima i skladištarima. Već su otvoreni razgovori ka tri velika tržišta, konkretno ka Kini, Indiji i Saudijskoj Arabiji.

Foto: Pixabay

Osim Ministarstva, u realizaciji će učestvovati i predstavništva Privredne komore Srbije. Pregovara se i sa međunarodnim organizacijama koje imaju projekte čiji je cilj jačanje konkurentnosti domaće poljoprivredno-prehrambene industrije. Dotični projekti najčešće uključuju edukaciju i osposobljavanje malih i srednjih firmi da samostalno istupe na međunarodno tržište.

Tokom ove godine, Ministarstvo se suočilo sa nizom problema na tržištu maline. Pojava prvih otkupnih cena za novi rod je uznemirila proizvođače, kao i nemogućnost prodaje prošlogodišnjeg roda. Nedostatak skladišnih mesta je takođe ekonomski pogodio pojedine regione u Srbiji. Nije pomogla ni meteorološka situacija. Obimne padavine i propratne poplave su počinile ogromnu štetu na usevima, doprinevši padu kvaliteta prinosa i generalnom obimu proizvodnje.

Hladnjača
YouTube Screenshot
Izvor: Vijesti Online

Ministarka Jelena Tanasković je do sada prisustvovala na nekoliko ključnih sastanaka i sa malinarima i sa hladnjačarima. Do konačnog dogovora se nije stiglo, a prethodnih nedelja su se nizali i protesti pojedinih proizvođača. Pritom, cena malina na pijacama je trenutno previsoka za potrošače. Ovo je trend koji, kako navode strani mediji, nije jedinstven za Srbiju. Centralna i Istočna Evropa takođe imaju problema oko cene crvenog proizvoda, što otkupne, što malo- i veleprodajne.

Problemi domaće proizvodnje

U članku se navodi da su malinari svesni činjenice da hladnjačar ne može ispratiti cene koje su na tržištu. Što se hladnjačara tiče malinari mogu da prodaju kod onih koji daju više, ali to sa sobom vuče par obaveza. Prvo, proizvođači sav zaduženi repromaterijal i primljeni avans moraju novim rodom maline, i to po trenutnim neadekvatnim i često fluktuirajućim cenama. Pritom, svi malinari koji više ne žele da sarađuju moraju da razduže PVC Holandeze. Ne urade li to, biće im naplaćeno 300 dinara po komadu. Naposletku, malinari koji žele da nastave saradnju će konačnu cenu saznati tek krajem septembra ove godine. Drugim rečima, proizvođači nemaju izbora da svoju malinu prodaju po višoj ceni i tako namire dugove. Uslovljeni su da je prodaju po nižoj ceni, što važi i za male hladnjačare kojima firma iznad u lancu proizvodnje ne želi da plati više.

Izvor: Blic

Prethodni tekstKikinda: Ratari nezadovoljni cenom, zadovoljni prinosima
Sledeći tekstPosledice nevremena u Vojvodini