Naslovna Poljoprivreda Ministarstvo u tri crte: IPARD III, pokojni nosioci gazdinstava i ruralna infrastruktura

Ministarstvo u tri crte: IPARD III, pokojni nosioci gazdinstava i ruralna infrastruktura

141
0

Ove nedelje, onako predizborno, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je lansiralo par saopštenja u etar. Pokrili su nove podsticaje za razvoj ruralne infrastrukture, te subvencije u slučaju smrti poljoprivrednika koji nosi gazdinstvo, i na koncu novosti vezane za IPARD III mere.

Idemo redom.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo i IPARD III

Druga sednica Odbora za praćenje IPARD III, održana je u sredu, 13. decembra 2023. godine u Privrednoj komori Srbije. Tokom sastanka, članovi Odbora su analizirali postignute rezultate i napredak u sprovođenju IPARD II programa, kao i planove za implementaciju IPARD III programskog ciklusa.

Predsedavajuća sednice bila je Milica Đurđević, državni sekretar Ministarstva. Ona je istakla da je do sredine decembra odobreno ukupno 1.537 projekata u okviru IPARD II programa, sa podrškom EU u iznosu od približno 146,1 miliona evra. Takođe je naglasila da je iz budžeta EU isplaćeno 1.002 projekta, sa podrškom od oko 68,8 miliona evra. Đurđević je naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti sa ulaganjima kako bi osiguralo efikasnu distribuciju sredstava iz IPARD fonda, te da će se i dalje raditi na ostvarivanju ciljeva IPARD programa, posebno u podršci poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima i ruralnom stanovništvu u Srbiji. Cilj je postepeno povećavanje kapaciteta i potencijala, kao i modernizacija i unapređenje proizvodnje.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Đurđević je zaključila da će se u okviru IPARD III programa nastaviti sa sprovođenjem mera usmerenih ka podršci razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje, prerađivačkih kapaciteta i ruralnog turizma. Očekuje se da će polovinom januara 2024. godine biti raspisan prvi javni poziv u okviru IPARD III ciklusa, prvo za Meru 1, koja izaziva najveće interesovanje korisnika, a zatim i za druge mere.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije, kao i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Zabeleženo je i prisustvo Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije i drugih.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Subvencije ako premine nosilac gazdinstva

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je saopštila da je Ministarstvo usvojilo novi Pravilnik o proceduri registracije poljoprivrednog gazdinstva. Jedna od ključnih promena u ovom pravilniku odnosi se na postupak nakon smrti nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Prethodno, u slučaju smrti nosioca, naslednici nisu mogli ostvariti pravo na subvencije. Nakon što su poljoprivrednici istakli ovu problematiku, naglašavajući teškoće u funkcionisanju gazdinstava, Ministarstvo je donelo izmene u Pravilniku kako bi rešilo ovo pitanje.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Sada je propisano da, ukoliko porodično gazdinstvo ima upisanog jednog člana, u slučaju smrti nosioca gazdinstva, upisani član automatski postaje privremeni nosilac gazdinstva. Ova funkcija traje do okončanja ostavinskog postupka i sprovođenja promene u Registru nepokretnosti.

Nova pravila koja se odnose na upis u Registar gazdinstava, promene podataka, obnovu registracije, elektronski postupak, kao i uslove za sticanje pasivnog statusa gazdinstva, stupila su na snagu prema odluci Ministarstva.

Tanaska
YouTube Screenshot
Izvor: Info LIGA Ivanjica

Novi podsticaji za razvoj ruralne infrastrukture

Na internet stranici Uprave za agrarna plaćanja je objavljena Bodovna lista podnetih zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje namenjene investicijama u unapređenje i razvoj ruralne javne infrastrukture tokom 2023. godine. Na osnovu ove liste, 14 jedinica lokalne samouprave imaće pravo na određeni iznos državnih subvencija.

Ove subvencije obuhvataju podršku investicijama u izgradnju i opremanje objekata za:

  • snabdevanje vodom;
  • putnu infrastrukturu;
  • skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda.
Foto: Pixabay/Raten-Kauf

Maksimalan iznos subvencija koji korisnik može ostvariti putem javnog poziva iznosi 100.000.000 dinara. Visina subvencija određuje se kao 100% vrednosti prihvatljive investicije, u skladu sa zakonima koji regulišu podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Određuje se i posebnim propisima koji definišu raspodelu tih podsticaja.

Ukupna vrednost projekata za vodosnabdevanje iznosi 317,68 miliona dinara. Sredstva će biti dodeljena opštinama i gradovima: Priboj, Svrljig, Bela Crkva, Čačak, Loznica, Topola, Kula, Beočin, Mali Iđoš, Boljevac, Kladovo, Čajetina, Inđija i Senta.

Zahvaljujući podsticajima za investicije u unapređenje i razvoj ruralne javne infrastrukture, ovi projekti će rešiti pitanje vodosnabdevanja za više od 20.000 stanovnika u navedenim lokalnim samoupravama.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede (1,2,3)