Naslovna Vesti Kozje mleko-lek za čoveka!

Kozje mleko-lek za čoveka!

1845
0

Posetili smo mlekaru Carpe Diem koja se nalazi na Fruškoj gori. Vlasnik Aleksandar Stepanić nam je rekao sve o proizvodnji, gajenju koza, ali i tome koliko je teško navići se na život na selu.

Aleksandar je iz elektrotehnike i prava prešao u kozarstvo i mlekarstvo, koje mu je, i pored mnogih nejasnoća i poteškoća, ubrzo postalo velika ljubav. Trenutno živi urbano-ruralnim načinom života, ali kaže da je lepo živeti u svojoj dedovini u kojoj postoji sigurnost i porodični mir, koji je neprocenjiv.

Mlekara se bavi proizvodnjom sireva, kiselog mleka i kajmaka od mleka, a to znači da su svi proizvodi bez dodataka aditiva. Ovakav vid tradicionalne prozivodnje nije uobičajen u današnje, visokotehnološko, vreme. Mleka koja koriste za proizvodnju mlečnih proizvoda su kravlje, ovčije, kozje i magareće. Već tri godine proizvodi ove mlekare mogu se naći u specijalnim radnjama, restoranima, hotelima… Aleksandar nam je objasnio da su proizvodi skuplji od uvoznih mlečnih artikala, ali da su kvalitetom nemerljivi.

Korišćenjem procesa liofilizacije (proces u kome se svi minerali i vitamini iz namirnice sačuvaju) postižu da rok trajanja (na primer u slučaju kozje surutke) bude 18-24 meseca. Time se potencijal izvoza otvara, akumuliraju se veća novčana sredstva koja se zatim prebacuju na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, čime se diže cena mleka. Ovo, zatim, pomaže poljoprivrednicima da podignu svoj stočni fond.

Novi projekat na kome mlekara Carpe Diem počinje da radi od sledeće godine tiče se kozjeg mleka i njegovih proizvoda. Naime, uz pomoć stručnih instituta, pokušaće da dokažu da ova vrsta mleka dobro utiče na jetru, holesterol, trigliceride… Ljudi koji imaju problem sa plućnim oboljenjima koristiće kozje proizvode, a prvog februara očekuju i prvi proizvod od mešavine surutke, kolagena, vitamina C, selena i cinka. Kako je naš sagovornik rekao, ovo će biti „superformula sa pašnjaka Srbije koja će naći mesta u zdravoj i suplementiranoj ishrani mnogih apoteka, prodavnica i svih objekata koji mogu da prodaju takve proizvode.“

Prethodni tekstKoje je povrće bilo najskuplje tokom cele godine?
Sledeći tekstBio-proizvodnja: Budućnost rasadnika