Naslovna Poljoprivreda Mlekari hoće hitni sastanak u Vladi Srbije

Mlekari hoće hitni sastanak u Vladi Srbije

125
0

Kako javlja TV Nova, mlekari iz Šumadije i Pomoravlja su nakon sastanka u Bresnici kod Čačka ocenili da je trenutna situacija u poljoprivredi, po njihovim rečima, „katastrofalna“. Predstavnici sedam udruženja proizvođača mleka zahtevaju hitni sastanak u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković.

Zašto su mlekari nezadovoljni?

Predsednik Udruženja sedam mlekara Slobodan Vidojević detaljno je opisao situaciju za Dnevnik TV Nove. „Više od dva meseca je prošlo i do sada ništa nije ispunjeno. U početku smo bili optimisti ali sada vidite i sami sada da ništa nije ispoštovano od onog što smo potpisali. Dogovor nije bio da litar mleka bude 26 dinara po litru. Posle potpisivanja sporazuma, nas sedam udruženja je zahtevalo sastanak i sa mlekarama. Tom sastanku je prisustvovalo negde oko 20 mlekara gde je bio izričit dogovor,“ ističe Vidojević.

Slobodan Vidojević
Video Screenshot
Izvor: Nova

Tokom izlaganja, dodao je da je ministarka Tanasković pitala mlekare da li postoji mogućnost da u tom momentu kažu da nikom neće plaćati cenu ispod 40 dinara bez pdv-a. „(Na to) su oni pristali i obećali su da nijednom malom proizvođaču neće biti cena ispod 43 dinara. Ali evo u Ježevici, Kaoni, Sjenici sada se ljudima i dalje plaća ispod 30 dinara litar. I mnogo naših kolega sada prima ispod dogovorene granice,“ rezignirano dodaje Vidojević.

„Nadamo se dogovoru“

Premije i subvencije koje su namenjene malim proizvođačima mleka još uvek nisu isplaćene, istakao je sagovornik. Međutim, i pored toga je dodao da se nada dogovoru sa Vladom. Njegovim rečima, i predstavnici Vlade su svesni da ih poljoprivrednici „nisu dirali“ par meseci.

Foto: freepik/jcomp

„Očekujemo da će nam izaći sa tačnim terminom i vremenom kada će sve zaostalo isplatiti i moramo da vidimo šta će biti sa plavim dizelom i kako će se to odigrati. Ministarka je bila na sastanku sa „Srbija žitom“ umesto nas i nikakav nam odgovor još nije dala,“ dodaje Vidojević. Istakao je da udruženja od ministarke Tanasković očekuju odgovor i da se nada da neće doći do novih potencijalnih protesta.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je za premiju za mleko, 2. kvartal, raspisalo javni konkurs koji traje do 3 avgusta ove godine. Istakli su da će ova premija biti povećana po litru mleka i da će iznositi 19 dinara.

Izvor: Nova, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede