Naslovna Poljoprivreda Mnoge njive bez roda zbog nevremena

Mnoge njive bez roda zbog nevremena

441
0

Pojedine njive na prostoru Vojvodine nemaju prinosa, te ratari nemaju ni razloga da ulaze u njih, javlja Radio televizija Vojvodine. U javnosti se sve češće ocenjuju očekivani prinosi prolećnih kultura, pre svih kukuruza i industrijskog bilja. Ali dok su negde usevi kako treba, na pojedinim njivama gotovo da ništa od roda nije preostalo.

Izvor: Pixabay

Rod očekivan gde njive nisu oštećene

Uz sve probleme koje donose klimatske promene, trenutno prednjače suša i ekstremne temperature. Nažalost, ovu sezonu je obeležila i učestala razmena ekstremno vrućeg vremena i obimnih padavina, konkretno grad. Stručnjak u Vrbaskoj poljoprivrednoj stanici Vladimir Rankov istakao je da su štete na mnogim parcelama u okolini opštine Vrbas totalne. „Deo atara koji je stradao od grada, tamo su usevi pretrpeli štetu od 30, 40, pa i 50%. Znači od tih useva nema ništa,“ apostrofirao je Rankov. „Oni usevi koji su ostali na parcelama biće smanjeni, i to sigurno 30-40%.“ Smanjenja, kako ističe stručnjak, će se posebno osetiti na prinosima kukuruza gde su vidljivi patogeni na klipu i stablu. „Ista je situacija i na suncokretu,“ nastavlja Rankov. „Što se tiče soje, regeneracije, itd., tu će takođe prinos biti smanjen.“

Priupitan o netaknutim parcelama, Rankov je naglasio da će na svakoj njivi gde nevreme nije uticalo bitnije rod biti bez problema. „Usevi su za sada u dobroj kondiciji, i očekuje se neki, ajde da kažem, prosečni prinos, što proizvođači i očekuju,“ istakao je Rankov. Po njegovim rečima, situacija na terenu nije najbolja, barem što se tiče generalno četiri opštine koje pokriva Savetodavna stručna služba Vrbas. Grad je dosta gazdinstava oštetio, tvrdi Rankov, te su poljoprivredni proizvođači prijavili te štete nadležnim organima. „Kakvi će biti sada odgovori lokalnih samouprava i resornog ministarstva, to ostaje da se vidi,“ napomenuo je stručnjak.

Izvor: Pixabay

Zbog oštećenja lista šećerne repe tokom oluja na prostoru četiri opštine, na mnogim parcelama biće primetno niža digestija korena. „Ako je nešto dobro u ovoj situaciji, to je znatno više vlage u zemljištu nego lane. To će usevima koji su izbegli štetu dati veću šansu za dobar rod,“ zaključio je Rankov.

Izvor: RTV