Naslovna Poljoprivreda Moguća je promena cena mesa na domaćem tržištu

Moguća je promena cena mesa na domaćem tržištu

168
0

Prema najnovijim nalazima, moguća je promena cena mesa na domaćem tržištu usled pada otkupne cene stočnih životinja.

Pad otkupne cene životinja

Na osnovu podataka koje prilaže Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), zabeležen je pad cena životinja na mnogim stočnim pijacama. Na području Mačvanskog regiona, otkupna cena teladi simentalske rase bila je niža u klanicama. Razlog za pad u ceni je dominantan iznos od 770 din/kg.

Otkupna cena tovne junadi je takođe doživela pad. Prema podacima iz Kraljeva, na stočnim pijacama u ovom gradu cena tovnih bikova je opala. Takođe, cena krava je opala u klanicama u Podrinjskom regionu. Dominirao je iznos od 370 din/kg.

U odnosu na prethodnu sedmicu, cena prasadi na pijaci žive stoke u Čačku je vidno spuštena. Svako grlo telesne mase do 15 kilograma se prodavalo po ceni od 450 din/kg. Dominantna cena od 380 din/kg je zabeležena za prasiće između 16 i 25 kilograma.

Padovi cena mesa su goruća tema u domaćoj poljoprivredi još od Uskrsa. Treba naglasiti da do pojeftinjenja otkupne cene stočnih životinja nije došlo u svim regionima zemlje. Pojedini proizvođači i dalje odbijaju da prodaju životinje po manjoj ceni, ali je suprotni trend sve veći.

„Cene mesa dostigle maksimum“

Pre uskršnjih praznika, cene mesa su se kretale u rasponu 500-600 din/kg. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio kako bi cene mesa na domaćem tržištu mogle da budu jedna od važnih stavki države u nadolazećem periodu. Naglasio je da trenutno posluje mnogo tajkuna koji su zahtevali da se drže izuzetno visoke cene životinja, na nivou najviših evropskih standarda.

Predstavnici mesne industrije Srbije su se takođe oglasili. Po njihovim zapažanjima, cene mesa su dostigle svoj maksimum, te neće doći ni do pojeftinjenja ni do poskupljenja. Poljoprivredni analitičari smatraju da je potrebna nepristrasna analiza tržišta, kao i da trgovci ubiraju znatne profite na mesu. U toj praksi, kako navode, ima prostora za snižavanje cena. Po pitanju rasta cena tokom 2021. godine, stručnjaci navode da su razlozi za poskupljenje isti u Srbiji kao i u Evropskoj Uniji i da od tada nije došlo do većih fluktuacija cena.

Izvor: STIPS, Politika