Naslovna Blog Moguća saradnja Srbije i Indije u poljoprivrednom sektoru

Moguća saradnja Srbije i Indije u poljoprivrednom sektoru

65
0

Saradnja IT sektora Srbije i Indije ima ogroman potencijal, a otvara se i mogućnost delovanja stručnjaka iz obe zemlje u domenu poljoprivrede i proizvodnje prehrambenih proizvoda.

Kako ističe dr Veljko M. Mijušković, docent sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, obe zemlje imaju razvijen IT sektor i adekvatne stručne kadrove u tom području. „Pre svega zbog tehničkog znanja i stručnosti, indijske kompanije i programeri su poznati po svojoj tehničkoj stručnosti i iskustvu u raznim područjima, kao što su softverski razvoj, mobilne aplikacije, veštačka inteligencija, analitika podataka i druge tehnologije. Ova stručnost može biti korisna za srpski IT sektor,“ naglasio je Mijušković.

Po njegovim rečima, ali i dostupnoj statistici, Indija ima mnogo iskustva po pitanju saradnje sa međunarodnim klijentima. Pritom, jako dobro razumeju globalne trendove i zahteve tržišta. Iskustvo indijskih poslenika bi dosta poslužilo srpskim privrednicima, pogotovo u IT sektoru, turizmu i poljoprivredi, ističe Mijušković.

Foto: Pixabay

Saradnja u poljoprivredi (i potencijalni izazovi)

Po pitanju poljoprivrede, Srbiji je u interesu da sa Indijom ostvari odnose po pitanju izvoza prehrambene robe i sirovih proizvoda. „Povećanje saradnje s Indijom može se podstaći kroz razmenu iskustava, tehnologije i znanja, zajedničke projekte i trgovinske aranžmane koji bi omogućili da obe zemlje ostvare koristi od razvoja poljoprivrede,“ navodi Mijušković.

Međutim, postoji niz izazova koji mogu usporiti napredak na ovom polju. Naime, što se tiče poljoprivredne saradnje, Srbija ima dosta jakih konkurenata koji već redovno sarađuju sa Indijom. Na prvom mestu su Brazil, SAD, Kina i Australija.

Brazil, kao jedna od najvećih zemalja na svetu, ima ogromne poljoprivredne površine, te je samim tim i proizvodnja različitih kultura znatno velika. Prinosi kukuruza i soje su pogotovo primetni, a ne treba zanemariti ni uzgoj stoke. Sva ova dobra se već uveliko uvoze u Indiju.

Photo by Karsten Würth on Unsplash

Žitarice poput soje i meso, pogotovo pileće, su glavni izvozni artikli SAD-a u Indiju. Pritom tu treba dodati i enormnu proizvodnju mleka koja je u Americi jedno od ključnih privrednih sektora. Budući da je SAD već davnašnji strateški partner Indije, potencijal za veći izvoz je ogroman.

Kina je intrigantan slučaj, pogotovo zbog napetih političkih situacija između ove zemlje i Indije. Međutim, i pored toga Narodna Republika je jedan od glavnih uvoznih partnera njenog suseda na jugu. Iz Kine se u Indiju redovno uvoze razne voćne i povrtarske kulture, kao i žitarice poput pirinča.

Photo by Austin Distel on Unsplash

Glede žitarica, jedina zemlja koja je takmac Kini u izvozu u Indiju jeste Australija. Već dugi niz godina unazad, indijski potrošači koriste ratarske proizvode sa najmanjeg kontinenta. Mesni proizvodi poput jagnjetine i govedine takođe pronalaze put do indijske trpeze.

Planiranje za budućnost

I pored ovih izazova, Mijušković smatra da Srbija može da ostvari saradnju sa ovom zemljom koja pretenduje da do 2075. godine bude druga ekonomska sila sveta. „Ostvarenje ovih potencijala i rezultata prilično zavisi od političke volje, trgovinskih pregovora, investicija i poslovnih angažmana između dveju zemalja. Održavanje redovnih sastanaka, poslovnih foruma i promocija investicionih mogućnosti može pomoći u razvoju i jačanju dalje privredne saradnje između Srbije i Indije,“ zaključuje Mijušković.

Izvor: Biznis.rs

Pogledajte i: Nauvin iz Indije bere maline u Arilju

Prethodni tekstOdržana „Kucurska žetva“
Sledeći tekstLučani: Raspisan konkurs za poljoprivrednike