Naslovna Poljoprivreda Moguće pojeftinjenje mesa do jeseni

Moguće pojeftinjenje mesa do jeseni

132
0

Zbog drastičnog pada cene žitarica i stočne hrane, predstavnici mesne industrije smatraju da je moguće pojeftinjenje mesa na domaćem tržištu do jeseni.

Trenutne cene mesa ne beleže promene u smeru pojeftinjenja. Na stočnim pijacama u Srbiji cena kilograma žive vage prasadi i dalje iznosi između 450 i 500 dinara. Stručnjaci su ranije predviđali pad cene još pre Uskrsa, ali do istog nije došlo.

Organizacija za hranu i poljoprivredu je objavila izveštaj o stanju cena mesa na svetskom tržištu. Zabeležen je primetan porast cene u mesecu maju za jedan odsto u odnosu na april. Poskupljenje se beleži uprkos primetnom padu cena gotovo svih ostalih namirnica, izuzev šećera.

Prognoza struke

Srbiji trenutno preti nestašica junadi, tvrdi agrarni analitičar Čedomir Keco.  Po njegovim rečima, najvažnija mera države kod junadi jeste povećanje subvencija na utovljeno june sa 15,000 na 20,0000 dinara. Potrebna je i realizacija plana da junice koje ostaju na gazdinstvu dobiju premiju. Međutim, stočari poručuju da mora da se zadrži povećanje tovnih rasa krava, s premijom od 45,000 dinara.

Keco je prokomentarisao i tov prasadi, kao i proizvodnju živinskog mesa. Na prvu temu, stručnjak je rekao da se tov prasadi isplati isključivo ako su primerci iz domaće proizvodnje, odnosno od domaćih krmača. Pritom, mora da postoji spremnost za proširenje proizvodnje, što je država Srbija i pomogla. Glede živinskog mesa, Keco navodi da broj kooperanata za proizvodnju raste. Oni smatraju da ne bi trebalo biti povećanja cene živinskog mesa niti proizvodnje sa cenom od 220 dinara žive mere pileta.

Foto: Pixabay

„Suštinski, postoji potreba da se neko u državi ozbiljno bavi neutralnom kalkulacijom cena. To se odnosi na plasman junećeg, svinjskog, živinskog mesa, pa čak i ribe,“ pomenuo je Keco. „Cene u maloprodaji su mnogo veće od proizvođačkih cena, to jest trgovci najviše zarađuju u ovom lancu.“

Predstavnici mesne industrije su za RTS rekli da su cene mesa dostigle svoj maksimum i da neće doći do daljeg poskupljenja. Od 2021. godine, kako navode, meso je poskupelo za 50% po celoj Evropi. Smanjenje stočnog fonda je jedan od glavnih razloga za ovaj porast cene u poslednjih par godina.

Izvor: Politika