Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Moj Agronom“, „Najdomaćin“, govedarstvo, selo – sve vesti, sve sada

„Moj Agronom“, „Najdomaćin“, govedarstvo, selo – sve vesti, sve sada

79
0

Kome to pomaže koncept „Moj Agronom“? Gde sad ide „Najdomaćin 2024“ karavan? A situacija sa govedarstvom i seoskim turizmom? Znate već kako mi to – sveže, udarno, i samo za vas…

YouTube Screenshot
Izvor: Opština Priboj

Bujanovac oće „Moj Agronom“ odmah, sada, odmah

Saša Arsić i Ivan Simonović, članovi saveta mesnih zajednica Klenike i Levosoje, u partnerstvu sa Dejanom Stojanovićem, diplomiranim inženjerom poljoprivrede za zaštitu bilja iz Levosoja, organizovaće prezentaciju koncepta pod nazivom „Moj Agronom“.

Na prezentaciji će bujanovačkim poljoprivrednicima koncept predstaviti inženjer poljoprivrede Milinko Šaponjić, specijalista biotehničkih nauka Marjana Đorđević, inženjer agronomije Zoran Duškić i doktor poljoprivrednih nauka Miško Blagojević. Organizatori ističu da je cilj kroz stručna predavanja i konkretne mere subvencija koje nudi koncept „Moj Agronom“ olakšati proizvodnju poljoprivrednicima i stočarima na teritoriji opštine Bujanovac.

YouTube Screenshot
Izvor: Bujanoci-Bujanovac2022

Njihova misija je da direktnim subvencijama na terenu u vidu obezbeđivanja stočne hrane, hemije za setvu, semena i veštačkog đubriva, koje bi poljoprivrednici dobijali odmah, a plaćali nakon 2 meseca, pomognu u rešavanju finansijskih izazova s kojima se suočavaju. Takođe će informisati zainteresovane o konkursima Ministarstva poljoprivrede i pružati podršku oko prikupljanja neophodne dokumentacije.

Na terenu će pružati stručne savete kako bi pomogli u rešavanju nedoumica vezanih za setvu, stočarstvo i voćarstvo. Arsić ističe viziju da opština Bujanovac postane lider u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji. Prezentacija će se održati u petak, 12. aprila, u maloj sali Doma kulture u Bujanovcu u 19 časova, i u subotu, 13. aprila, u Domu kulture u Kleniku, s početkom u 11 časova.

Izvor: www.nagradneigrers.com

Naravno da „Najdomaćin“ ide punom parom!

Ovogodišnji izbor za „Najdomaćina 2024“ u Srbiji nastavlja se i ove godine. Prijave su otvorene od 1. marta do 30. septembra 2024. Ukupan nagradni fond iznosiće preko 9.000.000 dinara, od čega će 7.000.000 dinara biti u novčanim nagradama, dok će robne nagrade u vrednosti od 2.000.000 dinara, uključujući 50 tona veštačkog đubriva doniranog od strane partnera projekta Promist.

Poljoprivredni karavan će ove godine posetiti više od 10 gradova širom Srbije. Prijavljeni učesnici biće rangirani u 5 kategorija: ratarstvo, stočarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i organska proizvodnja. Najbolji domaćin Srbije će biti nagrađen sa 2.000.000 dinara za dalja ulaganja, dok će dvoje najboljih u svakoj kategoriji osvojiti po pola miliona dinara.

Izvor: Shutterstock/goldyg

Pored prijava, relevantni žiri će koristiti jasno definisane kriterijume kako bi odabrao najbolja poljoprivredna gazdinstva u Srbiji, iz kojih će se naknadno izdvojiti top liste. Ovaj projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

Gde smo, govedarstvo-wise?

U klanicama registrovanim u Srbiji u januaru 2024. zaklano je manje za 6,4% goveda, u odnosu na mesec pre, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Prema Mesečnom statističkom biltenu 01/2024, u januaru ove godine u klanicama u Srbiji u odnosu na decembar 2023. zaklano je i manje svinja za 17,5%, ovaca za 28,1%, dok je živine manje zaklano za 4,1%. Kako statistika pokazuje, ukupna neto masa goveda manja je za 5,6%, svinja za 13,8%, ovaca za 32,2%, a živine za 3,4%.

Podaci RZS pokazuju i da je u januaru 2024. u odnosu na januar 2023, više zaklano goveda za 10%, ovaca za 2,9%, a živine za 8,6%, dok je svinja manje zaklano, i to za 10%. Ove godine u januaru, u odnosu na isti mesec prošle godine, statistički podaci pokazuju i veću neto masu kod goveda za 12,6% i živine za 6,6%, dok je neto masa manja kod svinja za 9,5% i ovaca za 10,3%.

Ulaganja u seoski turizam i dalje idu napred

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs za dodelu sredstava mladima u ruralnim područjima Vojvodine. Ovim sredstvima bi se podstaklo njihovo zadržavanje ili povratak na selo. Ukupno je izdvojeno 200 miliona dinara za ovu svrhu.

Konkurs je otvoren do 26. aprila za mlade ljude sa teritorije Vojvodine. Bespovratna sredstva koja se dodeljuju kreću se u opsegu od 500.000 do 1,5 miliona dinara. Podržava se do 90% ukupnih prihvatljivih troškova investicija, a vrednost investicije obračunava se bez uračunatog PDV-a.

Osnovni cilj ovog konkursa je revitalizacija demografije u ruralnim područjima, sa posebnim naglaskom na podršku novim generacijama mladih poljoprivrednih proizvođača. Podsticanjem investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, želi se unaprediti razvoj i kvalitet ruralnih sredina. Za dodatne informacije o konkursu, zainteresovani mogu posetiti zvanični sajt Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Izvori: AgroTV, Alo, Dnevnik, Ozon