Naslovna Poljoprivreda Momirović, eSanduče i druge vesti

Momirović, eSanduče i druge vesti

70
0

Šta je ministar trgovine Tomislav Momirović rekao tokom sastanka sa menadžmentom Produktne berze? I da li treba proveravati eSanduče ako ste paor? Saznajmo u redovima ispod ovde i sada.

Izvor: Produktna berza – zvanična Fejsbuk stranica

Šta Momirović veli oko fjučersa?

Momirović se sastao sa rukovodstvom Produktne berze u Novom Sadu i naglasio da će zajedničkim aktivnostima obezbediti predvidljivost za domaće poljoprivrednike. U saopštenju ministarstva je navedeno da je glavna tema sastanka bila usmerena na mogućnosti srpskog agrara u osiguranju cene žitarica i uljarica na robnim berzama u budućnosti.

Momirović je istakao da mali broj poljoprivrednika koristi ovu mogućnost zbog nedostatka znanja o postupku osiguranja cena, te je najavio da će Ministarstvo trgovine zajedno sa Produktnom berzom i stručnjacima u ovoj oblasti pokrenuti sistemsku i kontinuiranu edukacionu kampanju o načinima osiguranja cena žitarica i uljarica na postojećim terminskim tržištima. Ministar je naglasio da poljoprivrednici imaju mogućnost efikasnog osiguranja cena žitarica i uljarica putem fjučers tržišta dok je proizvod još na njivi, odnosno u fazi proizvodnje.

Foto: Produktna berza

Momirović je izjavio da je sigurnost u pogledu cena poljoprivrednih proizvoda od velikog, ako ne i presudnog značaja za srpski agrar. Takođe je napomenuo da se promene cena žitarica i uljarica na svetskom tržištu reflektuju i na Srbiju, te da se oscilacije cena mogu očekivati i u budućem periodu usled klimatskih promena koje utiču na obim proizvodnje.

Ministar je istakao da svaki poljoprivrednik može preko Produktne berze osigurati cene za svoje proizvode putem fjučers tržišta, što je veoma važno jer omogućava poljoprivrednicima da preduprede nepredvidivost i obezbede siguran prihod za svoje proizvode. On je dodao da će Ministarstvo trgovine nastaviti sa ulaganjima koja će unaprediti organizovanost i bezbednost tržišta.

Foto: Pixabay

Na sastanku su dogovorene aktivnosti koje će Ministarstvo trgovine sprovoditi sa Produktnom berzom Novi Sad u cilju poboljšanja efikasnosti i sigurnosti robno-berzanskog trgovanja u Srbiji.

eSanduče vredi proveriti

Ministarstvo poljoprivrede obaveštava poljoprivredne proizvođače koji su podneli zahtev za podsticaje putem portala ePodsticaji da redovno proveravaju svoje eSanduče na portalu eUprave (https://euprava.gov.rs/), kako bi prihvatili rešenja koja tako postaju pravosnažna i izvršna, što omogućava isplatu sredstava.

YouTube Screenshot
Izvor: Zastitnik preduzetnika i privrednika Srbije

Poljoprivredni proizvođači treba da prihvate i preuzmu Rešenje o usvajanju zahteva za subvencije koje je dostavljeno u njihovo eSanduče. Pritom, treba i da se, ukoliko nemaju primedbe, odreknu prava na žalbu prema Uputstvu za odustanak od žalbi. Na ovaj način sredstva će biti brže isplaćena na račun prijavljen u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Za sve dodatne informacije korisnici mogu da se obrate na kontakt telefone Uprave za agrarna plaćanja:

  • 011/302-01-00
  • 011/302-01-01
  • 011/302-01-18
  • 0800/106-107

Ovo mogu da obave svakog radnog dana od 7:30 do 15:30. Sve se to može rešiti i na zvaničnoj veb prezentaciji Uprave za agrarna plaćanja. Podsećamo, dotična je na adresi https://uap.gov.rs/#kontakt. Ne treba zaobići ni zvaničnu veb prezentaciju eAgrar na adresi https://eagrar.gov.rs.

Izvori: AgroTV (1, 2)