Naslovna Poljoprivreda Momirović, vino i Memorandum o razumevanju: budućnost srpskih vina

Momirović, vino i Memorandum o razumevanju: budućnost srpskih vina

180
0

Ministar trgovine Tomislav Momirović prisustvovao je potpisivanju Memoranduma o razumevanju upriličenom pre par dana. Dotični Memorandum je potpisan između tri stranke:

  • Udruženja proizvođača aromatizovanih vina sa geografskom oznakom „Bermet“ iz Sremskih Karlovaca
  • Asocijacije kineskih privrednika u Republici Srbiji
  • preduzeća „Aronija Vita“ iz Lazarevca.
Photo by Scott Warman on Unsplash

Prilikom prisustvovanja potpisivanju, ministar Momirović je rekao da će srpski vinogradari na kineskom tržištu imati daleko bolje uslove od ostalih. „Kada stupi na pravnu snagu ovaj sporazum 1. jula, on će u roku od pet godina omogućiti da carine potpuno nestanu. One će se svake godine smanjivati za 20 odsto i na kraju će biti ukinute, što je sjajna stvar. To je ujedno i velika prilika koju treba da sagledaju svi proizvođači vina u našoj državi. Uveren sam da je to samo prvi korak ka plasmanu naših vina u mnogo većem obimu sa mnogo boljih početnih položaja“, naglasio je on.

Memorandum odličan prvi korak

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević. Ivanišević je izjavio da je ovo dokaz da zajedničkim radom nijedan cilj nije nedostižan, ističući da je rezultat dugogodišnjeg dobrog odnosa Srbije i Kine, kao i napornog rada. Rekao je da su godinama težili kvalitetu koji im omogućava takmičenje na najvećem tržištu, dodajući da Pokrajinska vlada, kroz nekoliko sekretarijata, podržava razvoj vinogradarstva.

Izvor: Rubin

Proizvođač vina Dražen Đurđić naveo je da Memorandum predviđa otvaranje regionalne vinoteke u Sremskim Karlovcima. On je rekao da na kineskom tržištu od sada neće biti samo dva ili tri njihova proizvođača. Naprotiv, biće prisutni svi članovi njihovog udruženja, njih preko 30. Đurđić je naglasio da će time zadovoljiti osnovne tržišne ekonomske principe – kontinuitet, kvalitet i stabilnu ponudu, napominjući da, ako su ranije izvozili tri palete, sada će izvoziti tristo paleta.

Memorandum je potpisan u četiri primerka s ciljem unapređenja izvoza domaćih vina na tržište Narodne Republike Kine, a među potpisnicima je i kompanija „Ningbo Xiangmiao technology Co.ltd“ iz grada Ningbo.

Izvor: AgroTV