Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Monumentalni 91. Sajam poljoprivrede u Novom Sadu: Otvaranje

Monumentalni 91. Sajam poljoprivrede u Novom Sadu: Otvaranje

146
0

Premijer Srbije Miloš Vučević otvorio je 91. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Tom prilikom rekao da je manifestacija duboko ukorenjena u ovome gradu. Vučević je naknadno prokomentarisao i druge teme vezane za agrar. Dodao je da je budžet za poljoprivredu u odnosu na 2012. godinu uvećan čak 3,5 puta.

Izvor: Novosadski sajam

„Partner ovogodišnjeg sajma  je Evropska unija i to je najbolji znak da iz Brisela ne dobijamo samo poruke šta treba da uradimo nego da pokažemo i šta Evropska unija ima i donosi na korist našim građanima i da to nisu protokoli već stvari koje menjaju život na bolje. Poljoprivreda je duboko ukorenjena u Srbiji i to je bitno za sveukupnu ekonomiju. Mi neke stvari moramo da popravimo, ali postoji volja sa strane EU komisije da se dobre i velike stvari realizuju u Srbiji i to jesu evropske vrednosti“, veli Vučević.

Sajam na putu Evrope (i evropskih standarda)

Evropska unija je ove godine partner Poljoprivrednog sajma, a prema rečima komesara EU za poljoprivredu Januša Vojčehovskog, Srbija će imati značajne koristi kada postane deo poljoprivredne porodice EU. „Sajam ima dugu tradiciju jer okuplja ljude da razgovaraju o poljoprivredi,“ istakao je Vojčehovski. „Ova godina je posebno značajna jer je Evropska unija partner. Za mene kao komesara ovo je sjajna prilika da budemo rame uz rame u nečemu što je važno svima nama jer poljoprivreda je deo života od kog svi zavisimo. Ovaj sektor se suočava sa rastućim pritiscima i mora da odgovara na nove izazove“.

Izvor: Novosadski sajam

Nakon otvaranja Međunarodnog poljoprivrednog sajma Vučević se naknadno sastao sa komesarom Vojčehovskim. Razgovarali su o produbljivanju saradnje u oblasti poljoprivrede i o Programu EU PRO Plus. Vojčehovski je naglasio da je taj program, između ostalog, sredstvo za doprinos uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju lokalnih samouprava, poboljšanje upravljanja teritorijalnim razvojem i unapređenje socijalne infrastrukture, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predsednica Pokrajinske vlade, Maja Gojković, naglasila je da je Poljoprivredni sajam jedan od globalno prepoznatljivih simbola Novog Sada. „Za sve nas je važno da sajam i ove godine prati svetske trendove i opravdava svoju veličinu. Posebno me raduje što pored podrške Pokrajinske vlade, ovaj 91. poljoprivredni sajam ima snažnu podršku Evropske unije. Razvoj poljoprivredne proizvodnje među najvišim je prioritetima nove pokrajinske vlade“, dodala je Gojković.

Izvori: AgroFin (1, 2)