Naslovna Poljoprivreda Na eAgrar 340.000 poljoprivrednih gazdinstava

Na eAgrar 340.000 poljoprivrednih gazdinstava

255
0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da se na elektronski servis eAgrar prijavilo bezmalo 340.000 poljoprivrednih gazdinstava. Navela je i da je taj program digitalizacije zaživeo, te da su ispravljene i neke prethodno prijavljene greške.

Izvor: eAgrar

eAgrar i prijave za subvencije

Zadatak da se uspostavi sistem poput eAgrara i da se svi prijave nije bio lak, navodi Tanasković u intervjuu za TV Pink. Ali, kako dodaje, Ministarstvo je čekalo da se posredstvom ovog sistema svima omogući da se prijave i za subvencije. „Javni poziv je produžavan, gledali smo koliko je bilo prošlih godina prijavljenih,“ dodala je. „Produžili smo dok se svi nisu prijavili, a sada kreću kontrole i isplate.“

Isto na temu subvencija, Tanasković je izjavila da će početi isplata drugog dela pomoći poljoprivrednicima u iznosu od 9.000 dinara. Proizvođači oni koji nisu dobili novac prvi put sada će biti u prilici da dobiju svih 18.000 odjednom, tvrdi ministarka. Pčelari, kako navodi, će takođe dobiti svoj novac do kraja sedmice.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Poplave i malinari

Aktuelne goruće finansijske teme takođe nisu izostale iz intervjua za TV Pink. Tanasković je po pitanju poplava izjavila da je ukupna količina padavina manja nego 2014. godine. Međutim, naglasila je, sada se aktivno radi na popisivanju i proceni šteta širom Srbije. “Naći ćemo način za naknadu kada budemo sabrali sve što se dogodilo. Ima štete, nekom kada se dogodi njemu je 100 odsto šteta. Drugo je ukupna statistika”, zaključila je Tanasković.

Po njenim rečima, mesto za srpsku malinu se mora naći na tržištu. U nastavku intervjua, naglasila je kako je domaći plod ukusniji od poljskog i ukrajinskog. Dotakla se i još uvek nerešenog pitanja cena otkupa malina. „“Cena od 500, 600 dinara po kilogramo ipak nije realna, ali moramo poštovati rad primarnih proizvođača,“ istakla je ministarka. „Jer oni urade najveći deo posla, a krajnja cena se ne podeli ravnopravno.“ Podsetićemo da je ministarka prethodnih mesec dana aktivno razgovarala sa malinarima i hladnjačarima na brojnim temama vezanim za uzgoj, transport, skladištenje i prodaju ovog proizvoda.

Izvor: EuroNews, Danas