Naslovna Poljoprivreda Nabavite đubrivo razmenom! Šta Robne rezerve nude paorima?

Nabavite đubrivo razmenom! Šta Robne rezerve nude paorima?

143
0

Poljoprivrеdnici koji sе sprеmaju za prеdstojеću prolеćnu sеtvu minеralno đubrivo mogu nabaviti u razmеni s Robnim rеzеrvama. Naime, Republička direkcija za robne rezerve objavila je poziv za prikupljanje ponuda radi razmene do 35.000.000 kilograma mineralnog đubriva NPK (6:24:12) za merkantilnu pšenicu i merkantilni kukuruz roda 2023. i 2024. godine.

Izvor: Shutterstock/Criniger kolio

Ko sve može nabaviti đubrivo „trampom“?

Pravo učešća u razmeni imaju aktivna registrovana poljoprivredna gazdinstva (fizička lica), zemljoradničke zadruge, ovlašćeni skladištari Direkcije i druga pravna lica upisana u Agenciji za privredne registre sa šifrom pretežne delatnosti 0111 – gajenje žita, osim pirinča, leguminoza i uljarica, pod uslovom da nemaju dugovanja i nisu u sporu po bilo kom osnovu sa Republičkom direkcijom za robne rezerve.

Za svaki kilogram merkantilne pšenice roda 2023. i 2024. godine, i za svaki kilogram pšenice iz ovogodišnjeg roda, može se dobiti kilogram NPK đubriva. Takođe, za svaki kilogram kukuruza od prošle godine i za svaki kilogram kukuruza iz ovogodišnje žetve, takođe, može se dobiti kilogram veštačkog đubriva NPK (6:24:12) putem razmene.

Izvor: Shutterstock/Srinuan hiranwat

Preduslovi za razmenu

Krajnji rok za isporuku merkantilne pšenice roda 2024. godine je 15. avgust, dok je za merkantilni kukuruz roda 2024. 15. novembar. Plaćanje će biti realizovano kompenzacijom nakon isporuke ovih proizvoda, po ceni utvrđenoj na osnovu odnosa razmene. Đubrivo će biti preuzimano u skladištu „Eliksir Zorka – Mineralna đubriva“ DOO Šabac.

Merkantilna pšenica mora biti zrela, zdrava, bez tragova plesni, stranih mirisa i ukusa, pogodna za ljudsku ishranu, bez infekcija pšeničnim bolestima i štetočinama. Takođe, mora ispunjavati određene kvalitativne standarde, uključujući hektolitarsku masu od najmanje 76 kg/hl, vlažnost maksimalno 13%, ukupne primese do dva procenta, od čega najviše 0,25% neorganskih primesa, i sadržaj sirovih proteina od najmanje 11,50%, računato na suvu materiju.

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija Pomoravlje

Merkantilni kukuruz treba da bude prirodno ili veštački suv, u zrnu, zdrav i zreo. Uz to, mora biti bez tragova plesni, stranih mirisa i ukusa. Naknadno, Ne sme pokazivati znake infekcija biljnim bolestima i štetočinama. Kvalitativni standardi uključuju vlagu do 14%, do 5% lomljenih zrna, kao i do 2% defektnih i nagorelih zrna. Uz to, strane primese do mogu biti prisutne maksimalno 1%, od čega 0,5% anorganskih primesa, i sadržaj aflatoksina B1 do 0,03 mg/kg. Za dodatne informacije, možete se obratiti telefonom na brojeve: 011/3239-992 i 011/3349-831.

Izvor: Dnevnik