Naslovna Poljoprivreda Najavljeno 80 miliona dinara za sanaciju puteva

Najavljeno 80 miliona dinara za sanaciju puteva

264
0
Izvor: Pixabay

Uprava za poljoprivredno zemljište najavila je da će izdvojiti sredstva za sanaciju poljskih puteva uništenih u poplavama, u vrednosti od 80 miliona dinara.

Direktor Uprave Branko Lakić izjavio je da će lokalne samouprave moći da koriste sredstva za rekonstrukciju i sanaciju oštećenih puteva. Naglasio je da će javni poziv biti raspisan za nekoliko dana. „Uprava za poljoprivredno zemljište finansiraće 70% vrednosti radova, a 30% lokalne samouprave,“ dodao je Lakić.

Izvor: Pixabay

Direktor je posetio Užice i Lužničku Dolinu, koja je pretrpela veliku štetu zbog obimnih padavina i bujica. Tokom posete, razgovarao je sa državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Bojanom Vranjkovićem kao i predstavnicima lokalne samouprave. Naveo je da je cilj njihovog sastanka na licu mesta utvrđivanje obima štete. „Najpre treba sanirati bujične vodotokove i infrastrukturu, koja je na tom području potpuno uništena,“ istakao je. „Stradali su i usevi kukuruza, pšenice, zasadi maline i ostalog voća i povrća.“

Izvor: Pixabay

Vranjković je potvrdio da država mora pomoći oko sanacije štete, ali da je adekvatna procena prioritet. „Pored ove lokacije, u velikom delu naše zemlje načinjena je ogromna šteta i gledaćemo da, u što kraćem roku, prikupimo sve informacije sa terena,“ dodao je. „Pa da vidimo na koji način i u kom pravcu ćemo dalje da delujemo.“

Trenutna procena štete

Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica, istakao je spremnost gradske samouprave da pomogne oko sanacije oštećenih poljskih puteva u Lužničkoj Dolini. Dodao je da grad trenutno nije u mogućnosti da isprati sanaciju finansijski, naglašavajući da je trenutna procena štete viša od 350 miliona dinara. „Šteta na putnoj infrastrukturi je oko 150 miliona, a na poljoprivrednim usevima oko 200 miliona dinara. Grad je obezebdio 30 miliona dinara kako bismo iole osposobili puteve, da ljudi mogu da priđu svojim kućama,“ dodao je Stojadinović. Po njegovim rečima, delimično ili potpuno je oštećen 71 putni pravac, kao i tri mosta.

Izvor: Pixabay

Užice je jedna od preko 50 opština gde je proglašeno vanredno stanje zbog poplava nastalih usred obimnih padavina. Proteklih par meseci kiše su dovele do plavljenja ogromnog broja ruralnih naselja. Najviše štete se procenjuje u opštinama Zapadne i Jugozapadne Srbije, kao i na prostoru Banata. Čak i uz prohodne poljske puteve, poljoprivrednici već otežano posluju zbog vode koja natapa zemljište. Proizvođači ne mogu prići svojim njivama, voćnjacima, povrtnjacima i vinogradima.  Procenjuje se pad u prinosima i kvalitetu finalnih proizvoda određenih biljnih vrsta.

Izvor: Danas