Naslovna Blog „Najdomaćin“ može biti Ivković Miloš: poljoprivreda na pravi način

„Najdomaćin“ može biti Ivković Miloš: poljoprivreda na pravi način

91
0

U potrazi za gazdinstvom koje može nositi titulu „Najdomaćin 2024“, „Blic“ se zaputio na gazdinstvo porodice Ivković u selo Mirosaljci. Poreklom iz Beograda, Ivkovići već solidno gazdišu, te ne čudi što se zvanje „Najdomaćin“ lepo smeši njima. Porazgovarajmo malo o njihovim uspesima.

Dakle, prvo istorijat. Porodica Ivković iz Beograda je pre nekoliko godina započela poljoprivrednu aktivnost iz hobija. Odlučili su da posade malu parcelu jagoda u selu Mirosaljci kod Lazarevca. Verujući čvrsto u svoju misiju da sa decom grade svoju priču paralelno sa životom u gradu, ove godine su se opet prijavili na konkurs za izbor „Najdomaćin 2024“.

Izvor: Republika

Većinu vremena provode u selu tokom vikenda, zbog čega su sami sebe nazvali vikend farmerima ili vikend seljacima, kako se i predstavljaju na društvenim mrežama. Ponosno ističu da u održavanju imanja i jagoda učestvuju četiri generacije porodice, od najmlađeg praunuka Đorđa i praunuke Jane koji imaju po 5 godina, pa sve do prabake Lale koja ima 82 godine.

Hoće li „Najdomaćin“ poteći iz Mirosaljaca?

Ivković je pojasnio malo o svojim korenima i poslovanju. „Kako obično i bude kada čovek srcem i dušom uđe u neki posao, ostvarili smo odlične rezultate u postizanju kvaliteta svežih jagoda što su naši kupci u samom startu prepoznali i pohvalili. Svoje proizvode smo plasirali putem društvenih mreža i to dostavom na kućnu adresu potrošača“, naveo je.

Image by prostooleh on Freepik

Dodao je da je za njih kao porodicu na prvom mestu pored kvaliteta jagoda bila je i zdravstvena ispravnost voća, pre svega odsustvo pesticida i teških metala. „Izvršili smo veoma detaljna laboratorijska ispitivanja (poput onih koja vrše veliki trgovinski lanci ) gde se pokazalo da naše jagode nemaju nikakve nepoželjne ostatke. Po objavljivanju ovih rezultata naša prodaja je eksponencijalno porasla što nam je dalo vetar u leđa da se joj više trudimo i planiramo nove poslove“, apostrofirao je.

Vredno i s ljubavlju

Prepoznali su veliki potencijal u preradi voća, posebno svojih jagoda, ali su proširili svoju ponudu džemova. Pored džema od jagoda, sada nude i džem od kajsije, za koji voće nabavljaju od malih proizvođača, kao i džemove od vinogradarske breskve, kruške viljamovke i smokve.

pesticidi

Na zahtev svoje dece, napravili su i džem od šljive i čokolade sa visokim procentom kakaoa, koji je na nekim od bazara malih proizvođača prepoznat kao proizvod premium kvaliteta i brzo je rasprodat. Takođe, tokom jeseni su napravili ajvar na tradicionalan način prerade preko 1.700kg sveže paprike.

Ivkovići ozbiljno razmatraju svoju ponudu prerađevina od voća i povrća, te su na tržištu ponudili i neobične ukuse, kao što su džem od luka, džem od bundeve zaslađen kokosom, džem od bundeve sa đumbirom, kao i džem od mešanog voća koji sadrži jabuke kožare, kruške viljamovke i šargarepu. Osmelili su se da naprave i džem od mandarina, unoseći dašak Mediterana u Šumadiju.

Foto: Pixabay

Projekat „Najdomaćin“ se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije. Pritom će Blic kao medijski partner okupiti relevantne stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljim srpskim poljoprivrednicima.

Prijave za program „Najdomaćin 2024“ u Srbiji su otvorene od 1. marta do 30. septembra 2024. Nagradni fond iznosi preko 9.000.000 dinar. To uključuje i 7.000.000 dinara vrednosti robnih nagrada. Među njima su 50 tona veštačkog đubriva donirana od strane partnera projekta Promist. Poljoprivredni karavan će obići preko 10 gradova širom Srbije, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

Izvor: Blic