Naslovna Vesti Najezda skakavaca uništava useve u istočnoj Africi

Najezda skakavaca uništava useve u istočnoj Africi

Na milione skakavaca leti na useve koje odmah uništavaju.

339
0
Foto: Pixabay

Najveća najezda skakavaca u poslednjih 25 godina zahvatila je istočni deo Afrike i predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost hrane u zemljama koje su ionako najugroženije glađu, sapštili su zvaničnici. Ova najezda skakavaca na afričkom kontinentu delimično je posledica neubičajenih klimatskih uslova.

Insekti su se pojavili u Keniji, delovima Somalije, Etiopije, Sudana, Džibutije i Eritreje. Stručnjaci procenjuju da će zahvatiti i delove Južnog Sudana i Ugande.

Vlasti su navele da je jedan od rojeva skakavaca bio dugačak 60 kilometara i širok 40. Veliku brigu zadaje i to što je u pitanju pustinjski skakavac koji spada u grupu najopasnijih.

Na pojedinim mestima su rojevi ovih insekata toliki, da izgledaju kao tamni oblaci na horizontu. Na milione ih leti i skaču na useve koje uništavaju.

Najezda skakavaca bi mogla da ugrozi već veoma siromašno stanovništvo u ovom delu Afrike.

Pustinjski roj može da ima do 150 miliona skakavaca po kvadratnom kilometru, lako migriraju s vetrom i mogu preći do 150 kilometara dnevno.

Zabrinjava i to što bi najezda mogla da potraje do juna jer su uslovi za razmnožavanje sakakavaca povoljni posle neuobičajenih, velikih poplava poslednjih nedelja.

Kako bi pomogle u sprečavanju i suzbijanju najezde, vlasti analiziraju satelitske snimke i prskaju tlo iz vazduha.