Naslovna Bašta „Najlepše dvorište“; počele prijave

„Najlepše dvorište“; počele prijave

75
0

Gradska turistička organizacija Kragujevca i ove godine organizuje izbor za najlepše uređeni spoljni prostor u Šumadiji, i.e. „Najlepše dvorište“. Vlasnici će se nadmetati u četiri različite kategorije: najlepši detalj, najlepše etno dvorište, najlepše park dvorište i najlepše dvorište. Svi zainteresovani vlasnici mogu se prijaviti do 5. juna slanjem mejla na adresu info@gtokg.org.rs ili pozivom na telefon 034/332-172.

Image by Van3ssa 🩺🎵 Desiré 🙏 Dazzy 🎹 from Pixabay

Stručni žiri, koji će činiti predstavnici Gradske turističke organizacije Kragujevca, Centra za strna žita i razvoj sela, Gradskog Zelenila i kompanije Dunav osiguranje, posetiće sva dvorišta krajem juna i odabrati pobednike. Ova manifestacija prvi put je organizovana 2007. godine u selu Vlakča kod Kragujevca.

„Najlepše dvorište“, jer nije svako stvoreno jednako

Propozicije za takmičenje nisu previše stroge. Ocenjuje se opšta atmosfera kada se uđe u dvorište, harmonija, toplina i originalnost. Prošle godine, pobednik u kategoriji najlepšeg dvorišta bio je Milan Stošić iz naselja Erdeč kod Kragujevca. U uređenju dvorišta pomaže mu supruga, budući da je on slabovidan. „Bez obzira što ne vidim, imam osećaj u prostoru gde bi šta trebalo posaditi i formirati. Zamislite da je svako dvorište sređeno pod konac, kako bi život u Srbiji bio lep“, kaže Milan.

Image by Dean Moriarty from Pixabay

U Srbiji su česta etno dvorišta zbog tradicije, ali ne moraju uvek izgledati „starinski“. Mogu biti kreativna i šarenila. Dragan Cvetković iz Petrovca kod Kragujevca se odlučio za etno stil i svoje dvorište je pažljivo uređivao više od deset godina. „Naučio sam da ne možete formirati lepo dvorište tako što unesete odjednom gomilu predmeta i biljaka. Dodavao sam detalj po detalj i vodio računa da se sve uklopi“, kaže Cvetković.

Jedan od pionira etno dvorišta u Šumadiji je Dragoljub Švabić iz Vlakče. Kada je prvi put ofarbao staro bure i posadio cveće u njega, majka ga je čudno gledala. Tokom godina, restaurirao je stare poljoprivredne mašine koje je nalazio ispod tremova i uklopio ih u svoje dvorište. „Volim boje i raznolikost. Imam osnovni koncept, a onda svake godine menjam po neki detalj ili vrstu cveća koje sadim. Nije tajna da krademo ideje jedni od drugih. Ali, sve je dozvoljeno u misiji da nam okolina bude što lepša“, dodaje Švabić.

Izvor: Dobro jutro