Naslovna Poljoprivreda Najnovije vesti: Poljoprivrednici i Tanasković se sastaju, novi skup malinara

Najnovije vesti: Poljoprivrednici i Tanasković se sastaju, novi skup malinara

153
0

Danas se ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastaje sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednika. Pritom, i malinari organizuju novo sastajanje. Saznajte o ovim vestima u pasusima ispod.

Izvor: Jelena Tanasković – zvanični Instagram profil

O čemu će Tanasković i poljoprivrednici pričati?

Iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice saznajemo da je Udruženje stočara iz Srbije zatražilo sastanak ministarstvom poljoprivrede, jedan od mnogih koji se odvijao u poslednjih par meseci. Osim predstavnika iz Subotice, na sastanku će biti prisutni i članovi Udruženja „Naše mleko“ i Udruženja za spas i opstanak stočara zapadne Srbije.

Njihov cilj je da razgovaraju s ministarkom o kvotama za uvoz mleka za drugi kvartal, jer su se prethodno dogovorili da će kvote biti određene kvartalno. Takođe, žele da diskutuju o smanjenju otkupne cene mleka od strane nekih mlekara.

Izvor: Shutterstock/Fotokostic

Kao primer navode slučaj „Megle“ koja je smanjila otkupnu cenu mleka za dva do četiri dinara, izazivajući zabrinutost da bi i druge mlekare mogle slediti njihov primer.

Sastanak je zvanično otpočeo u 11 časova. Rezultate istog iščekujemo sa ushićenjem i svakako ćemo ih preneti na portalu „Bolje zemlje“. Ostanite uz nas!

Foto: Freepik

U Arilju malina opet tema

Udruženje „Vilamet“ planira da održi značajan događaj 19. marta u bioskopskoj sali Sokolskog doma u Arilju, s početkom u 18 sati. Na ovaj skup su pozvani predstavnici Ministarstva poljoprivrede, stručnjaci iz Instituta za voćarstvo u Čačku, kao i otkupljivači i izvoznici maline, zajedno s predsednikom i zamenikom predsednika opštine Arilje.

Pozivaju se i svi proizvođači maline da se pridruže skupu i pruže podršku u borbi za očuvanje proizvodnje.

A sad i malo lepih vesti

Naravno, i pored usijanih emocija vezanih za ove sastanke, ima i prijatnih noviteta iz kabineta Jelene Tanasković. Naime, Ministarstvo poljoprivrede je objavilo produženje roka za podnošenje prijava za Treći javni poziv Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije zbog velikog interesovanja podnosilaca prijava. Novi rok za podnošenje prijava je 1. april 2024. godine.

Ovo produženje omogućava svima koji su pokazali interesovanje za javni poziv da podnesu svoje prijave. Ukupna vrednost sredstava za Treći poziv iznosi 750 miliona dinara, a poziv je namenjen agregatorima, preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje se bave proizvodnjom, otkupom, preradom i plasiranjem poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Rok za podnošenje prijava počeo je 4. decembra 2023. godine. Prijave se mogu podneti putem online platforme koja je deo softverskog rešenja Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije. Platforma je dostupna na sajtovima Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije i Uprave za agrarna plaćanja.

Izvor: AgroTV (1, 2, 3)