Naslovna Poljoprivreda NALED: podneto 2.169 zahteva za konverziju, bez naknade

NALED: podneto 2.169 zahteva za konverziju, bez naknade

143
0

Savetnica u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za imovinu i investicije Jasmina Radovanović prokomentarisala je brojku od podnetih 2.169 zahteva za konverziju bez naknade. Prema njenim rečima, zahtevi su u ovom broju podneti tokom proteklih osam meseci od stupanja na snagu izmena Zakona o planiranju i izgradnji.

Izvor: www.naled.rs

Radovanović je navela da je pozitivno rešeno već više od polovine pomenutih zahteva. „Tokom više od decenije, koliko je konverzija uz naknadu bila na snazi, brojni hektari građevinskog zemljišta su bili praktično zarobljeni,“ apostrofirala je savetnica pri alijansi NALED. „A samim tim i zaustavljene investicije, što je značilo i manje novca u budžetu i manje radnih mesta“.

Šta još treba znati o stanju vezanom za zahteve za konverziju? NALED navodi iduće…

U saopštenju Alijanse se ističe da gotovo polovina kompanija – koje su već podnele ili se spremaju da podnesu zahtev za pretvaranje prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine – planira investicije na tim lokacijama.

Izvor: www.naled.rs

Prema istraživanju o posledicama ukidanja naknade za konverziju, predstavljenom na sastanku Saveza za imovinu i investicije, trećina je u procesu kako bi postali vlasnici građevinskog zemljišta, dok 11% namerava da proda parcele.

Od poslovnih subjekata koji su izrazili nameru za novim ulaganjima na ovom zemljištu, dve trećine će investirati u proizvodne i energetske objekte, kao i u skladišni prostor, dok svaki četvrti planira izgradnju stambeno-poslovnih objekata.

Izvor: www.naled.rs

Trećina anketiranih preduzeća očekuje da će vrednost njihovih investicija nakon završene konverzije iznositi od 500.000 do milion evra. Pritom će svako peto uložiti između milion i pet miliona evra. Naknadno, njih 17% izričito navodi da će nakon konverzije investirati više od pet miliona evra.

Prosečna površina građevinskog zemljišta za koje se zahteva konverzija iznosi 3,5 hektara, pokazuju rezultati istraživanja. Ukupno gledano, za građevinsko zemljište površine oko 1,2 miliona kvadratnih metara trenutno se planiraju investicije. One će ukupno iznositi oko 88 miliona evra, navodi NALED.

Izvor: N1