Naslovna Blog „Naše nasleđe“: za žene, za nas, za Srbiju

„Naše nasleđe“: za žene, za nas, za Srbiju

193
0

U samom srcu Novog Sada, u Dunavskoj ulici, smeštena je galerija Udruženja „Naše nasleđe“. Ona predstavlja izložbeni prostor za preko 100 ženskih udruženja iz Vojvodine. Dotična galerija pruža platformu za predstavljanje raznovrsnih ručno izrađenih proizvoda, igračaka, umetničkih slika, odeće i drugih zanimljivih radova.

„Želja nam je da ekonomski osnažimo te žene, da pomognemo onim ženama koje žive u ruralnim područjima i kojima je to osnovni izvor prihoda ili dodatna zarada. Radimo to jer nam one pomažu da sačuvamo našu tradiciju, istorijsku baštinu i da očuvamo naše nasleđe,“ apostrofirala je predstavnica galerije.

Izvor: Naše nasleđe

Šta je „Naše nasleđe“?

U galeriji je bogat program, ispunjen tradicijom, ljubavlju i dušom. „Žene su iz Srema, Banata i Bačke i mi smo im lakši način da pronađu put do kupaca, jer nemaju često priliku da izlažu na sajmovima i ostalim manifestacijama,“ veli prezenterka radova. „Ono što galerija najviše prikazuje su njihove rukotvorine. Prednjače igračke, nešto što izmami osmehe kako mlađe, tako i starije populacije. To su platnene lutke rađene u narodnim nošnjama, takođe i drvene lutke u nošnjama Srema, Banata i Bačke, po originalnim postavkama iz muzeja – pored lutaka tu su i slike od slame i rađene na svili.“

U nastavku izjave, posebno je naglasila sa čime sve raspolaže em udruženje, em sam prostor. „Imamo i slike od slame, koje su jedinstvene po svom načinu izrade i ne možete ih često videti. Pored njih i slike oslikane na svili, košulje, haljine, odevne predmete koje one šiju i kasnije vezu, kao i ručno vezene stolnjake, pustovane marame, pojaseve,“ veli ona.

Izvor: Naše nasleđe

Pored ručno izrađenih predmeta, u galeriji se takođe nude i raznovrsni proizvodi za konzumaciju, koji potiču sa gazdinstava širom Vojvodine. „Naše kupce oduševljavaju proizvodi poljoprivrednih gazdinstava, džemovi, kolači, sokovi, kompoti, likeri, čajevi. Sve to mi zahvaljujući vrednim ženama imamo u galeriji i nadam se da će ih biti još više,“ zaključila je predstavnica galerije.

Izvor: Dobro jutro