Naslovna Poljoprivreda „Ne znam šta je najpametnije“: Žolt Kolo i vrbaški atari

„Ne znam šta je najpametnije“: Žolt Kolo i vrbaški atari

194
0

Žolt Kolo je vispreni ratar koji, ako posetite naš YouTube kanal i overite prilog s njim, nije najsrećniji ove poljoprivredne sezone. Naime, u njegovom razgovoru sa našim Srđanom, on je istakao koliko će ove godine biti teško ostvariti profit na kulturama koje je zasadio.

Ali nismo ovde da govorimo u njegovo ime. Žolt sve u detalj priča u video prilogu, a u ovom članku ćete saznati samo one najvažnije, najudarnije informacije. Prema tome, uronimo u priču vrbaških atara.

Izvor: Bolja zemlja

Žolt nesiguran oko daljeg delanja

Kao proizvođač, Žolt Kolo na svojih 200 jutara ima bezmalo 5 kultura. Na njih 50 se prostire šećerna repa, koju uzgaja kao saradnik našeg šećernog giganta „Sunoko“. Aktivni ljubitelji našeg portala, ali i emisije, znaće i sami koliko često smo pokrivali podvige i napore ovog izuzetno uspešnog biznisa. Naši prijatelji iz „Sunokoa“ su nas i povezali sa Žoltom, u nameri da podelimo njegovu priču oko ovogodišnje sezone ovog ekonomski značajnog bilja.

Ali kao što naglasismo, odnosno kao što parafrazirasmo Žolta, ne uzgaja on samo šećernu repu. Kukuruz, pšenica i ječam su naredne važne kulture u njegovom arsenalu. Pa sa druge strane, peta kultura varira: nekad je suncokret, nekad soja. Prošle godine, kako on ističe, rod suncokreta je pre par sezona bio izvanredan, ali je prošle godine opasno posustao. Treba imati više kultura spremno, naglašava Kolo, ne bi li se nalazio uspeh.

Izvor: Bolja zemlja

Ove godine, kako tvrdi, nema dovoljno vlage u zemljištu, te mora doći do presejavanja šećerne repe. Naravno, to predstavlja problem, pogotovo što je ono malo vlažne zemlje znatno dublje. Pritom, kako je naš Srđan dobro primetio, to je zapravo dupli posao, ujedno i dupli trošak, za nesigurne prinose. A nesigurnost time raste što se još uvek ne zna kada će kiša, koja je svima preko potrebna.

Tretman je Kolo već izvršio na jednom delu imanja, dok drugi čeka smiraj vetrova. Generalno najviše tretira svoja polja protiv insekata i korova. Glodari, kako navodi, su retko kada problem, barem u njegovom ataru. Manjak vode je najveći problem tu, kao i nemogućnost da se veštački navodnjavaju usevi, barem u nekom većem kapacitetu.

Izvor: Bolja zemlja

Naravno, nije ni sve crno. Kolo je mnogo toga dodao tokom našeg razgovora, što možete proveriti u video prilogu.