Naslovna Poljoprivreda Neće biti kažnjeni poljoprivrednici koji su pogrešno prijavili kulture

Neće biti kažnjeni poljoprivrednici koji su pogrešno prijavili kulture

19114
0

Mali poljoprivrednici koji su nepravilno prijavili setvene kulture za dobijanje subvencija po hektaru neće biti kažnjeni, izjavio je Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandar Bogićević. Međutim, kako ističe pomoćnik ministra, odgovaraće oni koji su na parcelama pod šumom prijavili kukuruz.

Izvor: eAgrar

„Oni i nisu poljoprivrednici“

Na današnjem Odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije, Bogićević je istakao da će agrarni proizvođači imati rok do kraja godine da isprave podatke o setvenim kulturama. „Na terenu je od 21. avgusta 20 grupa inspektora. Češljaćemo sve, ali nije tačno da ćemo juriti i kažnjavati male poljoprivrednike. Oni koji su šume prijavili kao kukuruz snosiće sankcije. Oni i nisu poljoprivrednici,“ rezignirano je naglasio Bogićević.

U nastavku izjave je naglasio da je do sada inspekcija utvrdila nepravilnosti kod 74 od 76 prekontrolisanih domaćinstava. Njegovim rečima, iako su im redovno stizale primedbe oko brzog uvođenja platforme eAgrar, moralo se od nečega krenuti.

Pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda Jelena Matić Varenica se nadovezala na ove izjave. Istakla je da Zavod nema podatke o tome kolika se efektivna površina koristi na jednoj njivi, koja po obodu ima šumarke. „Da bi se to utvrdilo, mora da se na teren izvodi geometar,“ rekla je Varenica.

Tokom svog oglašavanja, Predsednik Odbora Marjan Rističević dao je predlog o daljem delovanju na ovom polju. Osim što bi se produžio rok za ispravljanje podataka,  Rističević predlaže da se od poljoprivrednika zatraže „odokativne“ ocene neiskorišćene površine. Pritom, dodaje da bi mu se za toliko odbilo od subvencije po hektaru od ukupno 18.000 dinara. Samim tim, ne bi morao da se izvodi geometar za svaku parcelu.

Foto: Pixabay

U nastavku izjave, Rističević je uputio kritiku na račun Ministarstva. „Kako je moguće da su nepravilnosti utvrđene za 500.000 kod 20.000 domaćinstava?“ upitao je Rističević. „To bi značilo da je svako prijavilo 25 ha. A subvencija po hektaru se isplaćuje za najviše 20 ha.“ Njegove kritike su se prenele i na institut „Biosens“ koji je napravio satelitske snimke na osnovu kojih su utvrđene nepravilnosti. Naime, zahtevao je pojašnjenje kako institut nije bio uključen u eAgrar, a ispostavilo se da jeste.

Afrička kuga svinja i dalje na dnevnom redu

Direktor Uprave za veterinu Miloš Petrović saopštio je da je od početka epidemije afričke kuge svinja uginulo 2.357 komada, a eutanazirano 31.417. Po njegovim rečima, 2.028 domaćinstava dozvoljeno da za sopstvene potrebe zakolju 5.511 zdravih svinja. Pritom, iz 194 domaćinstva je dozvoljena isporuka za klanice 23.370 komada.

Foto: Youtube

U nastavku izjave, Petrović je apostrofirao da je zaraza odjavljena u 10 opština. Ako ne bude novih slučajeva, biće odjavljena u još 11 opština. Zaključio je da su veterinari do sad obradili 939 zahteva za obeštećenje zbog uništenja zaraženih svinja. Ukupna vrednost obeštećenja iznosi 371 milion dinara.

Izvor: Beta

Prethodni tekstRok za podsticaje za organsku biljnu proizvodnju produžen
Sledeći tekstĐubek, specijalitet Pirota