Naslovna Blog Nedelja italijanske kuhinje u Beogradu

Nedelja italijanske kuhinje u Beogradu

422
0

Osma po redu Nedelja italijanske kuhinje u svetu pod nazivom „Za trpezom sa italijanskom kuhinjom: blagostanje sa ukusom” se bliži kraju. Događaj se odvijao u Rezidenciji ambasadora Italije u Beogradu, Luke Gorija.

Photo by Nerfee Mirandilla on Unsplash

Nedelja italijanske kuhinje kroz događaje

Program za 2023. godinu, koji je bio predložen od strane Ambasade Italije u Beogradu u partnerstvu sa „Sistemom Italija,“ obuhvatao je raznovrsne događaje. Od 13. novembra, organizovane su inicijative posvećene izuzetnim proizvodima iz regije Veneto, koji su bili partneri događaja u Srbiji. Osim toga, program je imao cilj promocije prehrambene i vinske industrije, razvoju, solidarnosti, velikim lancima distribucije i e-trgovini.

Tokom događaja, fokus je bio na izuzetnostima vinarstva i vinogradarstva. Italija je aktivno učestvovala sa paviljonom od 1.000 kvadratnih metara i preko 50 izlagača na „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ sajmu, podržana od strane Agencije ICE i Sajma iz Verone (VeronaFiere). Pored toga, održana su četiri masterklas kursa o italijanskim vinima za stručnjake u industriji, uključujući degustaciju i uparivanje vina vođenu od strane šefa kuhinje Frančeska Nikolaija i predsednika Udruženja somelijera Srbije Dejana Živkoskog. Veneto je posebno istaknuto tokom gala večeri koju je organizovao restoran „Al Pjopeto“ iz Romano D’Ezelino (Vićenca), a na kojoj je prisustvovao predsednik regije, gospodin Luka Zaja.

Photo by Nerfee Mirandilla on Unsplash

Usavršavanje je igralo ključnu ulogu u programu SCIM 2023 u Srbiji. Šef kuhinje i predsednik Udruženja kuvara iz Verone, Midi Mucolon, vodio je masterklas kurseve za studente Visoke hotelijerske škole u Beogradu.

Poseban fokus bio je na solidarnosti tokom događaja „Ambasada raširenih ruku“. U saradnji sa organizacijom „Save the Children Srbija“ i Goranom Abramovićem, šampionom Svetskog takmičenja pica majstora 2022. godine, održana je manifestacija „Che pizza?!“. Tu su deca iz Svratišta i Prihvatilišta imala priliku da pripreme i uživaju u pravoj italijanskoj pici. U partnerstvu sa UNHCR Srbija i kuvarom Danijelom Moretijem, organizovana je večera italijanskih specijaliteta u Ugostiteljsko-turističkoj školi, gde su učenici i mladi izbeglice iz Srbije zajedno pripremali obrok. Kompanija „La Linea Verde“ iz Italije podržala je društvenu inicijativu donacijom svojih proizvoda Vojvođanskoj banci hrane.

Photo by Jay Wennington on Unsplash

Aktivnost lokalnih marketinških lanaca

Što se tiče lanaca velike distribucije i e-trgovine, saradnja s njima ključna je u borbi protiv fenomena „zvuči italijanski“. Lanci supermarketa Aroma i Mercator iz Beograda i Novog Sada su od 13. do 29. novembra predstavljali „Dane Italije“. Događaj je obeležen posebnom ponudom italijanskih prehrambenih proizvoda. Onlajn portal Shoppster pokrenuo je specijalnu kampanju „Made in Italy“. U 12 italijanskih restorana u Beogradu i Novom Sadu bilo je moguće degustirati meni posvećen Nedelji italijanske kuhinje u svetu 2023. Da bi manifestacija bila bogatija, Italijanski institut za kulturu organizovao je dva događaja o odnosu dizajna i kuhinje.

Prvi događaj, u saradnji sa Konfindustrijom Srbija, fokusirao se na tradiciju italijanske kafe. Seminar Simonea Prenjolata, italijaniste i stručnjaka centra gastronomske kulture „Casa Artusi“, obuhvatio je izložbu slika realizovanih pomoću mlevene kafe umetnika Bojana Đorđevića, postavku italijanskih dizajnerskih aparata za kafu i degustaciju espresa. Drugi događaj bio je posvećen tehnologiji osvetljenja u ugostiteljstvu. On je uključivao seminar dizajnera svetla Filipa Kanate u saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika. Komora je takođe predstavila sajam „Made in Italy – Srbija“. Upriličeni su B2B susreti između italijanskih operatera i lokalnih kupaca iz sektora hrane i pića.

Izvor: AgroTV