Naslovna Vesti Nedimović: Od 15. maja slobodan izvoz brašna

Nedimović: Od 15. maja slobodan izvoz brašna

242
0
Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je nesumnjivo da će izvoz poljoprivrednih proizvoda biti značajan, kao i da je Vlada Srbije donela odluku o slobodnom režimu izvoza brašna od 15. maja.

Vlada Srbije donela je odluku o izvozu brašna, više nema ograničenja i ta odluka stupa na snagu 15. maja, rekao je Nedimović za Tanjug i dodao da neće biti korekcije cene tog proizvoda.

Ministar je podsetio da je do sada važila kvota od 23.000 tona mesečno za izvoz brašna.

„Imamo dovoljno brašna u Srbiji, Srbija nije ugrožena sa ovom namirnicom tako da brašno ide na slobodni režim kakav je bio pre 8. marta“, objasnio je Nedimović.

Upitan za cenu brašna, Nedimović je rekao da je cena utvrđena na osnovu vladine uredbe.

„Cena je utvrđena narednih 60 dana. Neće doći do korekcije cene brašna“, poručio je Nedimović.

Ministar je naveo i da će izvoz poljoprivrednih proizvoda biti značajan i dodao da su cene više nego dobre, pogotovo u sektoru žitarica.

„O kukuruzu je rano da se govori jer je setva tek gotova, ko zna kako će to biti do avgusta i septembra, ali nesumnjivo je da će spram tražnje za srpskom robom izvoz biti ozbiljan, a cene su više nego dobre, pogotovo u sektoru žitarica“, naglasio je Nedimović.

Na pitanje da li će ovim tempom izvoza žitarica moći dovoljno da se isprazne skladišta za novi rod, Nedimović kaže da će biti dovoljno skladišnih kapaciteta, te da očekuje da će Srbija imati dobar rod pšenice.

„Apsolutno. Imaćemo dovoljno skladišnih kapaciteta za nov rod. Kako stvari stoje, rod pšenice bi trebalo da bude jako dobar, ali imamo još mesec i po dana do toga“, zaključio je Nedimović.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede