Naslovna Vesti Nedimović: Organska proizvodnja prostor razvoja za Srbiju

Nedimović: Organska proizvodnja prostor razvoja za Srbiju

230
0

„Srbija ima nultu toleranciju za proizvodnju i trgovinu GMO proizvodima i svoj potencijal realizuje kroz proizvodnju organske hrane“, rekao je danas ministar poljoprivred Branislav Nedimović.
Govoreći za TV Pink on je ocenio da je organska proizvodnja prostor razvoja za Srbiju.

Naveo je da je Ministarstvo nedavno uprostilo procedure za konverziju iz konvencionalne u organsku proizvodnju.
Kako je naveo za dve godine izvoz organske hrane iz Srbije povećan je za 93 posto i sada izvozimo u vrednosti od 65 miliona dolara.
Najveće izvozno tržište je Nemačka sa 31 posto, a slede SAD sa 13,1 posto.

Podsećamo,organska poljoprivredna proizvodnja u Srbiji je sve zastupljenija i sve je veće interesovanje proizvođača da je pokrenu, o čemu govori povećanje njihovog broja i površina pod takvom vrstom proizvodnje. Prema podacima ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Srbiji je trenutno 21.000 hektara pod ovom proizvodnjom i ima blizu 7.000 proizvođača. Poslednjih godina je dobar trend rasta površina, broja proizvođača, ali i izvoza organskih proizvoda koji imaju stabilno tržište i više cene u odnosu na konvencionalne poljoprivredne proizvode, pa organski proizvođači imaju računicu da se bave ovom vrstom proizvodnje.

Osim toga, nije zgoreg podsetiti, resorno ministarstvo poljoprivrede kroz razne programe daje ozbiljne podsticaje za ovu vrstu proizvodnje. Budžet za subvencije za organsku proizvodnju za 2022. biće 380 miliona što je najveći budžet koji je do sada opredeljen za ovu vrstu proizvodnje.

Izvor:Agropress ( agropress.org.rs )