Naslovna Vesti Nedimović: Velike mlekare otkupljivaće višak mleka od manjih, klanice rade više nego...

Nedimović: Velike mlekare otkupljivaće višak mleka od manjih, klanice rade više nego ikada

Govoreći o ekonomskim merama za privredu koje je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio, ministar je rekao da će one biti iznete u narednim danima, ali da se situacija mora objektivno sagledati i prvenstveno sačuvati životi građana. 

267
0
Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ponovio je sinoć da građani neće ostati gladni i da ima dovoljno namirnica, dodajući da sada ima i dovoljno kvasca.

„S obzirom na to šta smo sve prošli devedesetih godina, verujem da će ljudi prvo pomisliti da ne ostanu gladni. To smo rešili, obezbedili da imamo dovoljno najosnovnijih namirnica, a sada smo prešli na proizvodnju sredstva za dezinfekciju koja će ići zdravstvenim ustanovama“, naglasio je Nedimović gostujući u emisiji OKO na Radio televiziji Srbija.

Ministar je rekao da je imao u četvrtak sastanak sa predstavnicima manjih  mlekara.

„Oni su do sada proizvodili sireve, kajmake i druge mlečne proizvode za restorane. Kako su sada restorani zatvoreni, te male mlekare su sada na udaru. I ja sam odmah obavio razgovore sa većim mlekarama i dogovoreno je da sve viškove mleka na tržištu oni otkupe“, istakao je ministar i dodao da čim se pojavi problem nadležne ustanove reaguju.

„Sve što nadalje bude bio problem, uskočiće država“, ponovio je Nedimović.

Govoreći o ekonomskim merama za privredu koje je i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio, ministar je rekao da će one biti iznete u narednim danima, ali da se situacija mora objektivno sagledati i prvenstveno sačuvati životi građana.

„Ovo je već 10, 12 dan od kada je proglašeno vanredno stanje, moramo realno da sagledamo situaciju, da mudre glave usmerimo sve aktivnosti na sektore koji trpe zbog trenutne situacije, tu je između ostalog i sektor usluge“, navodi Nedimović.

Klanice i dalje rade

Pojedini poljoprivrednici, a među njima i Dejan iz Dubona kod Mladenovca, izrazili su zabrinutost da u narednom periodu, s obzirom na to da je u jeku jagnjenje, neće moći da prodaju jagnjadi, prasiće, telad.

„Primetio sam zabrinutost i kod ostalih stočara zbog te prodaje. Mi smo prodavali restoranima, klanicama, sada je to sve zatvoreno i postavlja se pitanje ko bi to mogao da otkupi. Za sada još nema nekih informacija od strane nadležnih ustanova, makar ne za jagnjad i prasad”, rekao je Dejan.

foto: Pixabay, subvencije po ovci iznose 7.000 dinara, a po jagnjetu 2.000 dinara
foto: Pixabay

Isto pitanje novinari Bolje zemlje pitali su i ministra Nedimovića, koji je rekao da poljoprivrednici ne moraju da brinu i da klanice rade više nego ikada.

#odgovornonovinarstvo