Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Nerđajući čelik za nesvakidašnje prinose – plastenici firme „Alsima d.o.o.“

Nerđajući čelik za nesvakidašnje prinose – plastenici firme „Alsima d.o.o.“

218
0

„Bolja zemlja“ ceni kvalitetan agrobiznis, a aš zvanični YouTube kanal je pravo mesto da saznate o novitetima u istom – kao prilog u tome ide firma „Alsima d.o.o.“.

Kako je naš Srđan recentno saznao, „Alsima d.o.o.“ je firma koja se već više od pola decenije bavi instaliranjem i opravkom visokokvalitetnih plastenika za sve povrtarske, voćarske i cvećarske potrebe. Naš sagovornik, Željko Preradović, predstavio je ovu firmu ispred uredno instaliranih plastenika u selu Ratari kod Obrenovca. Pritom je naglasio da je jedan od plastenika koje trenutno testiraju model sa poliuretanskim sendvič panelima debljine 5 centimetara.

Izvor: Bolja zemlja

Testing faza ovih plastenika će trajati otprilike godinu dana, navodi naš sagovornik. Nakon toga, ako se pokažu kako treba, biće uvršteni u asortiman „Alsime“ i spremni za šire srpsko i regionalno tržište.

Kad se smesti plastenik „Alsima“, povrća će vazda da se ima

Najveći broj plastenika u ponudi „Alsime“ se kreće u reonu od 20-25m dužine i 5,6-6m širine. Konstrukcije su od nerđajućeg čelika – i ovo je činjenica na koju je Preradović sa punim pravom ponosan. Prema njegovim tvrdnjama, plastenik ni u jednom trenutku neće promeniti boju, niti će stradati zbog elemenata (kiše, grada, oluja, itd.). Kad je konstrukcija…ono, konstruisana, napravljena je da traje.

Izvor: Bolja zemlja

Iako to nije naglasio, Preradović bi se zasigurno složio da je i folija kojom se služi firma visokog kvaliteta. Međutim, kako on apostrofira, imperativ je da se folija promeni na svakih 5-6 godina, čak i ako nema vidljivog oštećenja. Ovo je slučaj zato što sunčevi zraci i te kako deluju na površinu folije, te je vremenom „menjaju“ na taj način da ključni deo sunčeve svetlosti ne dopire do same biljke unutra. A to ne valja po rast i razvoj agrarnih kultura.

Plastenici savršen dom za razne kulture

A kad smo već kod biljaka, i Srđan i naš sagovornik se slažu da je paradajz kultura koja je najzahvalnija za plasteničku proizvodnju. Međutim, lako se pod folijom mogu naći i krastavac, boranija, paprike, cvekle i ino drugo povrće.

Izvor: Bolja zemlja

Ali ima li kakvih problema u plasteničkom uzgoju? I ono što je važnije – kako te probleme iskoreniti? Tokom našeg YouTube priloga saznaćete sve.