Naslovna Poljoprivreda Nestlé Srbija i regenerativna poljoprivreda

Nestlé Srbija i regenerativna poljoprivreda

555
0

Nestlé Srbija uključio je i domaće proizvođače suncokreta u svoj program regenerativne poljoprivrede. Prednosti održivih agrarnih praksi prezentovane su medijima i partnerima kompanije u banatskom mestu Kumane, na ondašnjim poljima suncokreta.

Kako Nestlé podržava lokalne proizvođače

Kako javljaju mediji, ovim potezom je Nestlé Srbija u program regenerativne poljoprivrede uključio lokalne uzgajivače suncokreta. Dotična kultura će biti prerađivana u ulje, što će biti ključna sirovina za proizvodnju Thomy majoneza i soseva u fabrici u Surčinu. Na sličan način je ovaj ogranak švajcarskog giganta sarađivao sa proizvođačima sušenog povrća za čuveni dodatak jelima Začin C.

Deo sirovina dobijen iz regenerativnih izvora, kako javljaju iz kompanije, će se već od novembra aktivno koristiti. Plan je da u budućnosti celokupna proizvodnja bude bazirana na suncokretovom ulju dobijenom iz regenerativnih izvora.

„Zaista smo ponosni na to što smo prva kompanija koja je u Srbiji počela da primenjuje prakse regenerativne poljoprivrede,“ izjavila je Marjana Davidović, generalna direktorka Nestlé-a za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju. „I što pružanjem podrške lokalnim proizvođačima sirovina zajedno gradimo održivu prehrambenu industriju. Uključivanjem prvih kompanija i naših najvećih dobavljača za Začin C, Telek Paprike iz Martonoša i Geneze iz Kanjiže, koje proizvode sušeno povrće po regenerativnim principima, ostvarili smo izuzetno zapažene rezultate.“ Davidović je dodala da Nestlé ostaje na tom putu regeneracije naših plodnih ravnica.

Obrada suncokreta po organskim i regenerativnim principima

Domaćin skupa bila je firma Raca d.o.o, najveći proizvođač suncokreta u Srbiji. Duško Radnović, tehnički rukovodilac ove firme, naglasio je važnost uvođenja novih praksi u uzgoj suncokreta. „Način na koji obrađujemo zemljište u okviru Nestlé programa regenerativne poljoprivrede predstavlja relativnu novinu u našoj zemlji. A suština je u minimalnoj strip-till obradi zemljišta koja donosi višestruke koristi,“ dodao je. „[Ona] umanjuje potrošnju goriva i đubriva, a za obrađivanje je potreban manji broj ljudi. Ono što je najvažnije, ovim praksama čuvamo zemlju koja nam je svima toliko važna. A utičemo i na zdraviju životnu sredinu manjom emisijom štetnih gasova“

Najveći svetski proizvođač hrane i pića već podržava 500.000 poljoprivrednika širom sveta u implementaciji regenerativne poljoprivrede. Plan je da se u projekat na globalnom nivou uloži 1,2 milijarde švajcarskih franaka do 2025. Cilj Nestlé-a je da do kraja te godine 20% ključnih sastojaka svih proizvoda bude proizvedeno uz implementaciju principa regenerativne poljoprivrede. Drugi deo plana je da se do 2030. godine taj procenat popne na 50.

Izvor: AgroTV

Pogledajte i: Odabrani i nagrađeni najbolji urbani baštovani