Naslovna Vesti Nevreme: Grad uništio malinjake, voćnjake, useve, naneta ogromna šteta

Nevreme: Grad uništio malinjake, voćnjake, useve, naneta ogromna šteta

Olujno nevreme, koje je u utorak zahvatilo Srbiju, nanelo je ogromnu materijalnu štetu.

192
0
Foto: Pixabay

Tokom olujnog nevremena, koje je u utorak zahvatilo jugozapadni, centralni i deo istočne Srbije, ispaljene su 744 protivgradne rakete, ali nažalost, grad je uništio useve, voćnjake i malinjake i napravljena je ogromna materijalna šteta.

Grad veličine oraha skoro je uništio malinjake u Arilju, Lučanima, Ivaninjici, delu Užica i na planini Goliji. Dok je u blačkom kraju “obrao” ovogodišnji rod šljive. 

“Uništeno je ‘srce’ malinarske proizvodnje, Arilje i okolina. Ispaljeno je 300 protivgradnih raketa, ali nije mnogo pomoglo” rekao je predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović.

Tokom olujnog neveremena koje je praćeno jakim vetrom, pljuskovima i gradom, delovao je sistem protiv grada i sa 119 lansirnih stanica ispaljeno je 744 protivgradnih raketa, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Ispaljene su 744 rakete, sa pet radarskih centara – iz Kruševca, Sjenice, Bešnjaje, Niša i Crnog Vrha. U saopštenju se navodi da je u većini mesta, koje je zahvatio jak oblačni sistem kumulonimbusnih oblaka sa potencijalnim gradom, izbegnute su štete i sprečena je pojava grada, ili je bila pojava sugradice i grada bez štete, osim mestimično na relativno malim površinama u odnosu na površine zahvaćene olujno-gradonosnim oblacima. Samo na teritoriji Kruševca ispaljeno je najmanje 300 raketa.

Koliku je štetu napravi grad znaće se kada stručne službe Ministarstva poljoprivrede završe sa obilaskom terena.