Naslovna Poljoprivreda Nezadovoljstvo malinara raste

Nezadovoljstvo malinara raste

151
0

Polemika oko otkupne cene malina se nastavlja, a nezadovoljstvo malinara iz Arilja i okoline neprestano raste.

Protest malinara u Arilju

Tokom protesta održanog 10. jula, učestvovalo je 14 udruženja malinara širom Srbije. U izjavi za medije, naglasili su da se premišljaju o zatrenju sopstvenih prinosa zbog neisplative cene malina. Naime, pojedini malinari iz Rasinskog okruga već uveliko bacaju svoje maline. „Otkupna cena malina je sada od 200 do 250 dinara po kilogramu,“ tvrdi Jovica Kovačević, predstavnik udruženja „Vilamet“. „Problem je što otkupljivači neće da svojom cenom prate onog koji daje najveću cenu po kilogramu. Mnogo smo uložili u prihranu, održavanja zasada i dok platimo radnike ne da ostanemo na nuli već smo u debelem minusu.“

Photo by Meg Jenson on Unsplash

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla da je 250 dinara „socijalna cena“, bez dinara zarade, navodi Kovačević. Proizvodnja kilograma malina, po njegovim rečima, košta oko 350 dinara.

Sanacija puteva nedovoljna

Ministarka Tanasković, podsećamo, se već nekoliko puta sastajala sa malinarima u više mesta širom Srbije. Tokom sastanaka obećala je da će u se u skorijem roku pronaći adekvatno rešenje za problem cene proizvoda. Prema rečima malinara, predgovori se vode svakodnevno kako bi na kraju berbe bili zadovoljni i malinari i hladnjačari.

Photo by Lance Grandahl on Unsplash

Ministarstvo je naglasilo da će raditi kompletnu sanaciju atarskih puteva u nekoliko naselja ne bi li malinari imali pristup svojim parcelama. Na teritoriji Ivanjice i Arilja saniraju se putevi u Podgradini, Radaljevskom polju, Priličkom polju, Varjačama i Cerovi. Samo za sanaciju na teritoriji Ivanjice izdvojeno je 50 miliona dinara. „Jedino do sada vidimo pomak u tome što su krenuli da nam sređuju puteve do malinjaka, koje je nevreme uništilo na početku berbe. I to nam znači, ali ako od maline nemamo nikakve zarade, onda nam džabe put. Naša molba je da otkupna cena bude bar 300 dinara po kilogramu, da bar povratimo ono što smo uložili,“ zaključuju malinari.

Izvori: Danas, Dnevnik

Pogledajte i: Malinarstvo u Srbiji: Presek