Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija NLB #OkvirPodrške: budimo održivi!

NLB #OkvirPodrške: budimo održivi!

65
0

Ovogodišnji regionalni konkurs NLB Grupe #OkvirPodrške bio je usmeren na inovativne kompanije, udruženja i organizacije, kao i njihove ideje koje em unapređuju i obogaćuju naše društvo, em rešavaju izazove kao što su prekomerna upotreba digitalnih tehnologija među mladima, vršnjačko nasilje, kršenje ljudskih prava, rodna ravnopravnost, siromaštvo, kao i izazovi uzrokovani demencijom i drugim bolestima.

Izvor: NLB Komercijalna banka – zvanična Fejsbuk stranica

Na šest tržišta na kojima posluje NLB Grupa, 300 kompanija je prijavilo svoje održive ideje i rešenja. Ukupno 55 održivih projekata, od kojih čak deset iz Srbije, prošlo je u regionalno finale.

Šta je NLB spremila?

Jedna od prijavljenih organizacija koja se predstavila široj publici je Evo ruka, koja je istakla svoj ponos zbog učešća na konkursu. Njihov projekat fokusiran je na pružanje podrške porodicama sa decom i mladima koji imaju smetnje u razvoju ili invaliditet. Dodatno, ističu zadovoljstvo zbog plasmana u finale konkursa.

suncokret
Photo by Beth Macdonald on Unsplash

Jedan od finalista konkursa je udruženje Vera, ljubav, nada iz Novog Sada, koje je predstavilo projekat pod nazivom Približimo se jedni drugima. Njihov cilj je podrška muzičkom stvaralaštvu, edukaciji i muzikoterapiji za osobe sa invaliditetom, sa namerom da im omoguće veću vidljivost i društvenu integraciju.

Ova organizacija ima 14 godina dugogodišnji rad, a njihov inkluzivni hor ISON jedini je ovog tipa u Evropi. Najbolji projekat iz Srbije je aplikacija za podršku osobama sa invaliditetom koju je razvila kompanija Inclusio, osvojivši drugo mesto na konkursu i nagradu od 30.000 evra.

Izvor: Shutterstock/librakv

Pobednik konkursa je slovenačka kompanija Krožnik. Dotična je nagrađena sa 50.000 evra. Novac je usledio za projekat koji povezuje potrošače sa restoranima, kafićima i pekarama radi smanjenja otpada hrane. Treće mesto i nagrada od 20.000 evra dodeljeni su crnogorskoj digitalnoj agenciji Alicorn za platformu Zuno Games. Ova platforma, navode oni, putem interaktivnih igara motiviše osnovce na učenje kroz zabavu.

Konkurs #OkvirPodrške pokrenut je pre četiri godine. Iniciran je sa ciljem promovisanja održivih poslovnih modela. Poslednje dve godine se proširio na projekte koji doprinose održivom regionalnom razvoju i unapređuju zajednice.

Izvor: Poljoprivrednik