Naslovna Poljoprivreda Novi Bečej korak napred posle nevremena

Novi Bečej korak napred posle nevremena

470
0

Opština Novi Bečej je jedna od mnogih pogođena klimatskim nepogodama koje su se odvijale krajem jula, ali polako se nazire napredak u pozitivnom smeru. Predsednik opštine Saša Maksimović je posetio lokalna poljoprivredna gazdinstva koja su pretrpela velike štete tokom superćelijskih oluja i propratnih gradova, na kojima je led uništio useve. Pritom, predsednik je obišao i jednu zgradu gde je vetar polomio krov.

Tokom svog obilaska, predsednik Maksimović se obratio lokalnim medijima na temu sanacije štete i podrške koju Opština pruža domaćim ratarima. „Opština Novi Bečej vodi računa o svim građanima u opštini. Žao nam je što nas je nevreme pogodilo. Saosećam se sa ljudima kojima su grad i jak vetar uništili useve i krov nad glavom,“ istakao je Maksimović. Naglasio je pritom da njegov kabinet svakodnevno radi na direktnoj komunikaciji sa građanima, ne bi li adekvatno saslušao i pomogao pri rešavanju problema nastalih usled oluja i obimnih padavina.

Novi Bečej prima sredstva za energetiku

Naravno, saniranje kuća, stanova i ostalih objekata u Novom Bečeju se ne zaustavlja samo na lokalnom nivou. Danas je ministarka rudarstva i energetike Dubrakva Đedović uručila ugovore o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u 131 lokalnoj samoupravi, gde je upravo i Novi Bečej uključen. U okviru projekta zvanog “Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji”, Ministarstvo će izdvojiti jednu milijardu dinara. Subsekventno će opštine, tj. lokalne samouprave, naknadno izdvojiti 800 miliona dinara.

„Ovaj program Ministarstvo uspešno sprovodi već tri godine,“ naglasila je ministarka Đedović. „Ovo je pomoć građanima da zamene vrata, prozore, postave izolaciju, ugrade efikasne kotlove i postave solarne panele. Zahvaljujući tome, 8-9.000 domaćinstava smanjiće potrošnju energije, uz uštedu od 90 miliona kWh.“ Po njenim rečima, dotični projekat će trajati 5 godina. Javni poziv za isti biće raspisan svake godine i očekuje se da 50.000 domaćinstava uz subvencije primeni neku od mera energetske efikasnosti. Za te potrebe će ukupno biti izdvojeno 50 miliona dolara, uz pomoć Svetske banke i drugih finansijskih institucija.

Photo by Kindel Media: https://www.pexels.com/photo/a-person-in-black-shirt-holding-a-solar-panel-while-standing-on-the-roof-9875441/

Ukupna sredstva podsticaja koja su planirana konkretno za opštinu Novi Bečej iznose 8 miliona dinara. Od tog iznosa, Ministarstvo rudarstva i energetike obezbeđuje 4 miliona. Ostatak će pokriti Opština Novi Bečej. U ime Opštine, ugovor je potpisao pomoćnik predsednika opštine Milan Stojšin.

TEKST ORIGINALNO NAPISAN 10. AVGUSTA 2023. GODINE

Izvor: Vojvodina Uživo (2)

Prethodni tekstUvoz mleka u Srbiji porastao poslednjih godina
Sledeći tekstAfrička kuga svinja u 5 zrenjaninskih sela