Naslovna Poljoprivreda Novi hibridi „Agrosave“, za dobar prinos u svakoj prilici

Novi hibridi „Agrosave“, za dobar prinos u svakoj prilici

259
0

„Četiri trojke“ i „pedeset-sedamdeset“ ne zvuče kao vlastita imena, ali sačinjavaju izvanredne nadimke kad su u pitanju novi hibridi „Agrosave“. Ekipa „Bolje zemlje“ je saznala više o ovim hibridima tokom posete selekcionim poljima kompanije „Agrosava“ u Šimanovcima.

Naš i vaš Srđan je imao zadovoljstvo i privilegiju da porazgovara sa stručnjakom „Agrosave“ dr Aleksandrom Radojčićem o hibridima AS 3333 i AS 5070. Dr Radojčić je oba hibrida predstavio, vizuelno koliko i pojašnjenjem.

AS 3333 je, kako dr Radojčić naglašava, rani hibrid kratke vegetacije, visokog genetskog potencijala rodnosti. Dotični se direktno kombajnira u zrnu. Odlikuje ga srednje-visoka stabljika, a klip je pozicioniran srednje do nisko na istoj.

Izvor: Bolja zemlja

U opisu drugog hibrida, AS 5070, Srđanov sagovornik je istakao da je u pitanju sorta koja je namenjena ili ranijoj berbi beračima u klipu, ili kasnijoj žetvi u zrnu. Stabla su srednje-niska, a klipovi izuzetno krupni.

Izvor: Bolja zemlja

Šta nude hibridi AS 3333 i AS 5070

Prema rečima dr Radojčića, ovi hibridi „Agrosave“ imaju mnoge pogodnosti. AS 3333 sadrži 20 redova zrna i poseduje izuzetno tanak oklasak. Kao takav, izvanredan je za stresne uslove, pogotovo za sušni period gde ima manjka vlage u zemljištu. Sa druge strane, AS 5070 je idealan za uzgoj tokom nevremena. Zbog kratkih stabljika, ovaj vrsni hibrid nije sklon poleganju, što je definitivno benefit tokom vetrovitih dana i oluja.

Tu, na selekcionim poljima „Agrosave“, imali smo prilike da vidimo i najnovije komercijalno pakovanje AS Hibrida. Kako dr Radojčić ističe, ono se može trenutno naći u svim poljoprivrednim apotekama za sve zainteresovane poljoprivrednike.

Izvor: Bolja zemlja

Sagovornici su se dotakli i još interesantnih tema. Primera radi, stručnjak „Agrosave“ je naglasio da firma sprema još novih hibrida za plasman na srpskom tržištu, već sledeće godine. Pritom, dotakli su se i optimalnog vremena za setvu kukuruza, kao i pojedinosti o samoj aktivnosti na poljima tokom ovog turbulentnog perioda. Na našem zvaničnom YouTube kanalu možete čuti šta se tačno pokrivalo tokom razgovora i da svojim očima vidite zašto su novi hibridi ponos i dika „Agrosave“.