Naslovna Blog Novi lepak u spreju može da zameni insekticide!

Novi lepak u spreju može da zameni insekticide!

79
0

Lepo ste pročitali naslov – lepak kao zamena za insekticide. I to ne obični lepak, već lepak u spreju, inovacija koja je agraru trebala.

Istražimo zajedno ovu temu malo podrobnije, hoćemo li?

Izvor: Shutterstock/l i g h t p o e t

I, kakav je to lepak?

Mala lepljiva zrnca raspršena po usevima kako bi uhvatila štetočine mogla bi biti zelena alternativa hemijskim pesticidima, pokazala su istraživanja.

Lepak za insekte, proizveden od jestivih ulja, inspirisan je biljkama poput rosulja koje koriste ovu strategiju da uhvate svoj plen. Ključna prednost fizičkih pesticida u odnosu na toksične pesticide je što je malo verovatno da će se štetočine razviti otpornost, jer bi za to morale da razviju mnogo veće i jače telo, dok veće korisne insekte, poput pčela, ne hvataju kapljice.

Foto: Pixabay

Štetočine uništavaju velike količine hrane, a upotreba hemijskih pesticida povećala se za 50% u poslednje tri decenije, jer rastuća globalna populacija traži više hrane. Međutim, sve veći dokazi o velikoj šteti po prirodu i divlje životinje, a ponekad i ljude, doveli su do toga da se sve više pesticida zabranjuje.

Neki poljoprivrednici već koriste alternative hemijskim pesticidima, poput unošenja drugih insekata koji ubijaju štetočine, ali se smatra da su novi lepljivi kapljice prvi takav biorazgradivi pesticid koji je dokazan.

trps
Foto Agrosava

Kapljice su testirane na zapadnom cvetnom tripsu, koji je poznat po tome što napada više od 500 vrsta povrća, voća i ukrasnih biljaka. Više od 60% tripsa uhvaćeno je u roku od dva dana od testa, a kapljice su ostale lepljive nedeljama.

Šta vele naučnici?

Nastavak istraživanja lepljivog pesticida je u toku, međutim, doktor Tomas Kodger sa Univerziteta i istraživačkog centra Vageningen u Holandiji, koji je deo projekta samoodbrane koji radi na ovom projektu, izjavio je da se nadaju da ovaj pesticid neće izazvati katastrofalne sporedne efekte na lokalnu sredinu ili slučajna trovanja ljudi. Napomenuo je da su alternative mnogo gore, uključujući potencijalnu glad zbog gubitka useva ili prekomernu upotrebu hemijskih pesticida, koji su poznati kao opasnost.

Razvojni stadijumi kruškine buve (Cacopsylla pyri)

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu „Proceedings of the National Academy of Sciences“, koristilo je jestivo biljno ulje koje je oksidirano kako bi postalo lepljivo kao traka za lepljenje, proces sličan dubokom prženju. Zatim je ulje pomešano u „ugrađenom mikseru“ sa vodom i malo sapuna kako bi se sprečilo slepljivanje kapljica.

Ova smeša je zatim raspršena na listove hrizantema, omiljenu hranu tripsa i veliki komercijalni usev u Holandiji, kao i na jagode. Prskalice koje su korišćene istog su dizajna kao one koje već koriste poljoprivrednici, a terenska ispitivanja ovog leta će testirati proces u punom obimu.

Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

Iako postoje lepljive trake, njih nije moguće raspršiti, objasnio je Kodger. „Lepljive zamke su izuzetno efikasne protiv štetočina, ali su takođe izuzetno efikasne protiv oprašivača“, naglasio je Kodger. Pritom je dodao da su pčele suviše velike i jake da bi se zaglavile u kapljicama veličine milimetra.

Tim istražuje mogućnost dodavanja mirisa u kapljice kako bi bile još privlačnije za tripsa ili kako bi privukle prirodne neprijatelje štetočina poput Orius laevigatus, bube koja je već prodavana kao mera kontrole za tripsa.

Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

Lepljive kapljice će se razgraditi, ali tim istražuje koliko dugo će to trajati. Takođe se procenjuje koliko brzo prašina smanjuje lepljivost kapljica, iako se očekuje da će to biti manji problem u staklenicima gde se gaji mnogo hortikulturnih useva.

Budućnost ove procedure

Trošak lepljivog pesticida u obliku kapljica je nesiguran jer još nije poznato koliko će biti potrebno primeniti i koliko često, iako sirovina može biti jeftino otpadno ulje. Tim aplicira za patent i osniva branšu glavne kompanije kako bi komercijalizovao proizvod.

prskanje soje na crno

Nik Mol, iz Mreže akcije protiv pesticida u Velikoj Britaniji, dodao je par komentara na prethodno rečeno. „Ovo je veoma interesantno istraživanje koje bi moglo rezultirati neophodnim smanjenjem upotrebe sintetičkih pesticida. Upotreba prirodnih ulja za pravljenje fizičkih zamki za insekte koji prenose bolesti mogla bi biti održiva alternativa toksičnim pesticidima. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se procenio uticaj na životnu sredinu i vrste insekata koje nisu cilj. Ali sve izgleda veoma obećavajuće,“ naglasio je Mol.

„Inovativni pristupi zamene toksičnih pesticida su dobrodošli,“ rekao je Kreg Makadam, iz organizacije „Buglife“ koja se bavi proučavanjem beskičmenjaka. „Predugo je naša priroda bila zagađena toksičnim hemikalijama što je dovelo do značajnog gubitka oprašivača i vodenih beskičmenjaka. Međutim, svaka zamena mora proći rigorozan proces ocenjivanja kako bi se osiguralo da su sve vrste koje nisu cilj pravilno zaštićene,“ naglasio je Makadam.

Printscreen/Yuotube

Kodger je optimističan. „Proizvođači se osećaju kao da im se svi ovi hemijski pesticidi oduzimaju od strane regulatora. Želimo im pružiti novi borbeni alat koji nije štetan za životnu sredinu. Ohrabrujuće je videti da naša ideja potencijalno menja svet za mog života,“ zaključio je.

Izvor: The Guardian