Naslovna Poljoprivreda Novi pokrajinski konkurs za mlade paore, spreman k’o zapeta puška

Novi pokrajinski konkurs za mlade paore, spreman k’o zapeta puška

130
0

Pokrajinski sеkrеtarijat za poljoprivrеdu, vodoprivrеdu i šumarstvo objavio jе novi konkurs za dodеlu podsticaja. Dotični konkurs je usmeren prema podržavanju mladih u ruralnim područjima u AP Vojvodini u 2024. godini. Kako javljaju zvaničnici, za ove svrhe jе predviđeno ukupno 200 miliona dinara.

Konkurs je otvoren do 26. aprila, a moguće je dobiti najviše 1,5 miliona dinara bespovratnih sredstava, odnosno najmanje 500.000 dinara. Prema ovom konkursu, biće finansirane investicije u visini od 90% troškova bez PDV-a.

Izvor: Shutterstock/bibiphoto

Novi konkurs: konkretne propozicije

Podsticaji se mogu dobiti za uspostavljanje višegodišnjih zasada voća, hmelja i vinove loze, kao i za izgradnju plastenika radi proizvodnje povrća, voća, cveća i rasadničku proizvodnju.

Pravo na podsticaje imaju osobe starije od 18 godina, koje su registrovale poljoprivredno gazdinstvo do 1. aprila 2023. godine i čije prebivalište nije na području Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Pančeva, Vršca, Sombora, Sremske Mitrovice i Kikinde. Novčanu podršku mogu dobiti samo oni koji nisu započeli investicije pre donošenja odluke o dodeli sredstava putem ovog konkursa.

Izvor: Shutterstock/librakv

Pokrajina želi da putem ovog konkursa doprinese demografskoj obnovi ruralnih područja AP Vojvodine, kako bi podstakla mlade da ostanu na selu ili se vrate iz gradova u sela. Cilj je podržati nove generacije mladih poljoprivrednika u razvoju i unapređenju fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava.

Ovo nije jedini konkurs koji pruža povoljne uslove mladima, jer postoji veliki broj javnih poziva koji to omogućavaju. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs za sufinansiranje investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u Vojvodini u 2024. godini.

Izvor: Shutterstock/Djalek

Prema konkursu, cilj je poboljšanje efikasnosti, konkurentnosti i održivosti stočarske proizvodnje, a za te svrhe je predviđeno ukupno bespovratno 115 miliona dinara. Konkurs je otvoren do 5. aprila.

Kako do novca?

Maksimalni iznos po jednoj prijavi za sufinansiranje investicija u opremanje stočarskih farmi varira od 150.000 do dva miliona dinara, dok za sufinansiranje investicija u nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo iznosi od 50.000 do 350.000 dinara. Bespovratna sredstva za podršku investicija putem ovog konkursa čine do 60% od prihvatljivih troškova investicije, dok za podnosioce prijava čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kao i za žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i lica mlađa od 40 godina, iznose do 70% od ukupnih prihvatljivih troškova investicije.

Image by Dorothe from Pixabay

Zahtevi za novčane podsticaje mogu se podneti lično u pisarnici pokrajinskih organa uprave, radnim danima od 9 do 14 časova. Mogu se dostaviti i elektronskim putem na platformi AgroSens. Informacije su dostupne i telefonom na broj 021-487-4430, od 13 do 15 časova.

Izvor: Dnevnik