Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Novi priručnik, nova sredstva za seoski turizam – novosti sve i svuda!

Novi priručnik, nova sredstva za seoski turizam – novosti sve i svuda!

117
0

Kakav to priručnik dobijaju stanari Novog Sada, a da ima veze sa održivošću? Pride, može li se stići do sredine meseca prijava za sredstva za seoski turizam? Saznajmo! (Eto, malo grad, malo selo, i tako…).

Izvor: Pokret gorana Novog Sada

Najnoviji priručnik idealan za urbane sredine

U četvrtak, 11. aprila 2024. godine u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu, na adresi Vojvode Putnika 1, s početkom u 18 časova, održaće se prezentacija priručnika pod nazivom „Zelena rešenja“.

Priručnik „Zelena rešenja – Vodič za održive stambene zajednice u Novom Sadu“, objavljen uz podršku Pokreta gorana Novog Sada i Organizacije za bezbednost i saradnju OEBS, rezultat je rada naučnih saradnika sa Novosadskog univerziteta i stručnjaka iz oblasti održivog razvoja. Autori priručnika, među kojima su dr Dragan Milošević, dr Jordana Ninkov, dr Luka Bajić i dr Bane Popadić, će govoriti o njegovom sadržaju.

Image by freestockcenter on Freepik

Priručnik pruža korisna rešenja i savete za građane, upravnike stambenih zajednica, arhitekte, građevinske inženjere i urbane planere. Govori o tome kako unaprediti kvalitet života u stambenim zajednicama primenom principa osetljivog urbanog dizajna na klimatske promene. Obuhvata preporuke za efikasnu upotrebu i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, naglašava značaj očuvanja zemljišta kao važnog toplotnog izolatora i rezervoara vode, te predstavlja rešenja inspirisana prirodom poput zelenih zidova i krovova koji pozitivno utiču na mikroklimu, kvalitet vazduha i zdravlje stanovnika.

Požurite! Još malo pa nestalo! (daju pare)

Rok za podnošenje zahteva za dobijanje finansijskih podsticaja za unapređenje seoskog turizma, koji je objavilo Ministarstvo turizma i omladine Srbije, ističe 15. aprila. Sredstva su namenjena seoskim turističkim domaćinstvima, salašima i etno kućama. Zdanja mora da su prethodno registrovana u informacionom sistemu E-turista. Kako se ističe, sredstva služe za proširenje i dodatno opremanje postojećih objekata za smeštaj.

Izvor: Gvozdenovo Etnoselo

Maksimalni iznos podsticaja po projektu iznosi 2,9 miliona dinara, uz zahtevani doprinos od 10% ukupne vrednosti investicije. Ministarstvo podseća da je Vlada Srbije donela Uredbu kojom se prvi put opredeljuje 150 miliona dinara za bespovratna sredstva za razvoj ruralnog turizma.

Glavni cilj ovog poziva je stimulisanje turističkog prometa kroz unapređenje seoskog turizma. A to bi trebalo da doprinese ravnomernijem regionalnom i lokalnom razvoju. Detalji o javnom pozivu, objavljenom 22. februara, kao i obrasci i uputstva za apliciranje, dostupni su na veb-stranici Ministarstva turizma i omladine.

Izvori: AgroTV, Politika