Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Novi Sad objavio javni poziv za finansijsku podršku mladima u ruralnim područjima

Novi Sad objavio javni poziv za finansijsku podršku mladima u ruralnim područjima

255
0

Raspisan je drugi javni poziv za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji Grada Novog Sada u 2023. godini. Ukupna izdvojena sredstva po propozicijama ovog konkursa iznose 21.173.000 dinara, stoji u propozicijama Poziva na sajtu Grada Novog Sada.

Javni poziv: propozicije

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom pozivu namenjena su za podršku investicijama za razvoj i unapređenje u više sektora. Konkretno se dodeljuju proizvođačima u sektoru povrća, voća, grožđa i cveća, navodi se u Pozivu.

Image by prostooleh on Freepik

Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu po drugom javnom pozivu u kojoj može biti više predmeta nabavke. Kako se ističe u propozicijama, maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može preći 1.400.000 dinara.

Pravo na podsticaje ostvaruje fizičko lice koje je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Pritom, njegovo gazdinstvo mora biti u aktivnom statusu u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG). Treba naglasiti da pravo ostvaruje i ako je gazdinstvo prvi put registrovano u RPG, a podnosilac prijave upisan kao nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva posle 1. januara 2022. godine. Najkasniji period za prijavu je do dana objavljivanja javnog poziva. Uz to, ne sme biti bilo nikakvih statusnih promena u RPG od dana objavljivanja poziva.

Adama
Adama

Takođe, potrebno je da podnosilac prijave ima navršenih 18 godina. Međutim, ne sme biti stariji od 40 godina, niti sme da bude aktivni ili pređašnji korisnik sredstva za podršku mladima u ruralnim područjima.

Čemu služe sredstva?

Kako se navodi u pozivu, sredstva mogu biti opredeljena za:

  • nabavku nove opreme i mašina za primarnu proizvodnju biljaka u zaštićenom prostoru
  • nabavku nove opreme i mašina za primarnu proizvodnju povrća i cveća
  • nabavku opreme za ubiranje voća, grožđa, povrća i cveća.

pesticidi

Pritom, treba naglasiti da je moguće i aplicirati za sredstva za nabavku nove opreme i mašina za obradu zemljišta. Tu spada i oprema za zaštitu biljaka od bolesti, korova ili štetočina. Pokriva se i opremljenost za prihranjivanje, odnosno đubrenje, kao i transport primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Nabavka nove opreme i mašina za navodnjavanje useva u primarnoj biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji takođe se može navesti u dokumentaciji za apliciranje.

Izvor: AgroTV