Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Novi srpski traktor iz pogona Majevice

Novi srpski traktor iz pogona Majevice

333
0

Univerzalni srpski traktor za mala i srednja gazdinstva, proizveden u Bačkoj Palanci, će uskoro biti pušten u prodaju. Novi traktor iz pogona „Majevice“ je rezultat rada tima domaćih mašinskih inženjera. Gotovo polovina komponenti je proizvedena u zemlji, a projekat je završen u saradnji sa domaćim preduzećima.

Unikat na svetskoj sceni

Kako navode inženjeri, novi srpski traktor sadrži preko 800 komponenti koji su upravo proizvedeni u Srbiji. Vozilo ima 90 konjskih snaga.

Radovan Komad, stručnjak pri kompaniji „Majevica“, ističe koliko je hrabar potez pokrenuti proizvodnju traktora u zemlji nakon petnaestogodišnje pauze. „Mi smo [hrabrost] skupili i zaista pokazali da možemo da uvežemo više od 40 domaćih preduzeća i kooperanata. Svi koji su uvezani u lanac proizvodnje su dodatno osposobljeni i ohrabreni da zaposle nove ljude i da uvoznu zavisnost po pitanju proizvodnje smanjimo. Eto to je naš krajnji cilj,“ naglasio je Komad.

Izvor: Pixabay

„Majevica“, kako ističe stručnjak, je jedina fabrika u Evropi koja se rešila na potez proizvodnje novih traktora. Ova činjenica je utom fascinantnija kad se trenutna nepovoljna ekonomska situacija po poljoprivrednu proizvodnju na globalnom nivou uzme u obzir. Komad takođe tvrdi da je desetak mladih domaćih inženjera na projektu radilo godinu i po dana.

„Poljoprivrednici srpski će narednih, sigurno dve, tri decenije da rade za kupovinu novih traktora. A ukoliko mi kao društvo ne budemo proizvodili traktore, onda će nam se dogoditi ono što se desilo svima koji više nisu industrijske zemlje. Nećemo imati proizvodnju, već ćemo samo uvoziti i iznositi novac iz države,“ zaključio je Komad.

Izvor: Pixabay

Benefiti domaće proizvodnje traktora

Aleksandar Milovanović, član Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika, istakao je značaj koji novi srpski traktori ima po domaću poljoprivredu i privredu uopšte. „Svi smo svedoci da je naš domaći traktor IMT koji se nažalost više ne proizvodi. I dan-danas se koristi na njivi preko 50 godina, tako da se nadamo da će taj budući domaći traktor isto da opravda tu slavu domaće proizvodnje,“ izjavio je Milovanović. „Posebno je pohvalno što će proizvodnja tog traktora da angažuje više podizvođača, tako da će sve to da unapredi kako malu privredu, tako i veliku privredu.“

„Majevica“ već ima dugi istorijat na srpskom tržištu. Poljoprivredna mehanizacija iz ove firme se izvozi u preko 40 zemalja širom sveta.

Prednosti srpskih kupaca

Prodaja prvih deset traktora biće početkom septembra, „Majevica“ najavljuje. Prednost u kupovini će imati domaći poljoprivrednici. „Da se kupovinom traktora obezbedi i sa novom mehanizacijom, to će biti jedan paket sa pet do sedam priključnih mašina sa rokom otplate od 5 do 7 godina. I poljoprivrednici će moći da otplaćuju to da li putem kredita, da li preko robne razmene, što smo mi radili žitarice ili preko gotovine, kako im odgovara – objašnjava Dajana Darlić, predstavnik kompanije „Majevica“.

Izvor: eKapija