Naslovna Blog Novi trendovi: Poljoprivreda je već online!

Novi trendovi: Poljoprivreda je već online!

Iako je poljoprivreda u Srbiji pod teretom mnogih nerešenih problema na terenu, u tranziciji novih zakona, na prilično haotičnom tržištu, svi pokazatelji idu u prilog činjenici da se sve više prepoznaje kao budućnost modernog biznisa.

2408
0

A moderan biznis zahteva alate kojima je moguće poboljšati proizvodnju, digitalizovati mašine, informisati tržište o poslovanju. Zato je sve više agencija koje su okrenute isključivo potrebama poljoprivrednika i koje uspešno pronalaze način da ubrzaju postizanje rezultata u agronomiji.

Redakcija BZ pitala je Mariju Štrbojević, direktorku Raf produkcije, koja je iznedrila agroalate i formate namenjene agronomima, koje su sve potrebe današnjih poljoprivrednika za unapređenjem biznisa?

– Živimo u moderno vreme kada se poljoprivreda ne svodi samo na obradu zemljišta, već uveliko koristi sve pogodnosti naprednih tehnologija koje su nam dostupne. Raf produkcija je specijalizovana da ponudi rešenja koja su neophodna u finalnoj fazi, kada su proizvodi spremni za prodaju, distribuciju ili pakovanje u određeni brend.

Naši klijenti najčešće traže da informišu tržište o onome što rade i upoznaju krajnje korisnike sa svojim proizvodima pomoću digitalnih alata, u našoj emisiji Bolja zemlja koju vodi Uroš Davidović i najčešće se baš nama javljaju ukoliko imaju bilo kakav problem.

Kao produkcijska kuća u stanju smo da ponudimo sva marketinška rešenja i kompletnu produkciju za sve poljoprivredne proizvode. Ovo više nije oblast privrede za koju se donedavno verovalo da ne učestvuje u online zajednici. Naprotiv!

Naš poljoprivrednik je veoma vispren, prilično dobro upućen u digitalni svet oglašavanja, zna i može da prati sve informacije koje za njega prikupljamo.

S druge strane, poljoprivreda predstavlja granu privrede koja ima najviše predispozicija da postane najunosnija privredna grana u digitalnom svetu i u online tržištu.

Zato se mi trudimo da razvijemo i alate i platforme za naše poljoprivrednike koji će im omogućiti da se brže informišu, ali i da brže i jednostavnije stignu do svojih krajnjih korisnika. Jer, hteli mi to da priznamo ili ne, poljoprivreda je već online. – kaže Marija i dodaje:

– Takođe, poljoprivreda više nije samo biznis rezervisan za ljude iz seoskih sredina, već podjednako dostupan svima.

Ima sve više mladih, urbanih ljudi koji se vraćaju na svoje dedovine i očevine i pokreću neverovatno uspešne proizvodnje, naoružani znanjem koje poseduju mlađe generacije, kao nijedna generacija pre.

Mi, kao servisi poljoprivrenih potreba, imaćemo sve više posla i sve više profesionalnih zahteva koji će nam pristizati upravo sa tih njiva na koje je naslonjeno kompletno poslovanje.

Tim povodom, mi iz Raf produkcije posebno obraćamo pažnju na regrutovanje i edukaciju nove generacije poljoprivrednih novinara, kako bismo uspešno spojili medije i agronomiju i na taj način olakšali proizvođačima pristup svakom delu tržišta. – kaže Marija Štrbojević

 O ovim i drugim temama vezanim za poslovanje u oblasti poljoprivrede, možete pogledati ceo intervju sa Marijom Štrbojević ovde: