Naslovna Poljoprivreda Novitet: Nova Varoš agrarne novajlije novopotpisanim ugovorima novcem novače

Novitet: Nova Varoš agrarne novajlije novopotpisanim ugovorima novcem novače

99
0

Potpisivanjem ugovora opština Nova Varoš postaje sedma partnerska opština Fondaciji Ana i Vlade Divac, tik uz Čajetinu, Požegu, Užice, Arilje, Prijepolje i Gornji Milanovac.

Danas je opština Nova Varoš pristupila programu „Fond za osnaživanje mladih poljoprivrednika“ potpisivanjem Ugovora o saradnji sa Fondacijom, što je stavilo ovu opštinu u red partnerskih zajednica koje podržavaju mlade poljoprivrednike. Kroz donacije, Fond podržava mlade poljoprivrednike, učenike završnih razreda srednjih poljoprivrednih škola, u unapređenju njihovih gazdinstava i proizvodnje.

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

Osnivanje Fondova za osnaživanje mladih poljoprivrednika podržava projekat „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA, kako bi pomogao mladim ljudima da razviju svoju proizvodnju na tržišnim principima i odaberu poljoprivredu kao svoj poziv.

Opština Nova Varoš postala je sedma partnerska opština koja podržava mlade poljoprivrednike. Kako smo istakli, pridružuje se u tome Čajetini, Požegi, Užicu, Arilju, Prijepolju i Gornjem Milanovcu. A sve to, treba dodati, u podršci učenicima srednje poljoprivredne škole „Ljubo Mićić“ u Požegi u sticanju stručnog znanja. Ovim ugovorom, više učenika ove škole imaće priliku da učestvuju u programu i dobiju donacije.

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

Nova Varoš putem progresa

Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš, obratio se medijima povodom ove vesti. „Opština Nova Varoš posvećena je podršci poljoprivredi i očuvanju života na selu. Verujemo da je ulaganje u obrazovanje mladih poljoprivrednika ključno za razvoj naše zajednice i očuvanje tradicionalnih vrednosti,“ naglasio je. „Zahvaljujući Fondaciji Ana i Vlade Divac i USAID-u, naši učenici imaju priliku da stečena znanja i veštine tokom školovanja potvrde u praksi. To će im nadam se omogućiti uspešnu karijeru u poljoprivredi. Fondacija je u saradnji sa našom lokalnom samoupravom u prethodne 3 godine uspešno realizovala nabavku opreme za 11 učenika, ukupne vrednosti 1.850.000,00 dinara“.

Naravno, članovi fondacije su takođe izrazili svoje zadovoljstvo novim tokom događaja u opštini. „Fondacija Divac u saradnji sa partnerskim opštinama i srednjom poljoprivrednom školom „Ljubo Mićić“ u Požegi od 2018. godine realizuje projekat Osnaživanja mladih poljoprivrednika. Projekat se realizuje sa namerom da se posebno podrže mladi i školovani poljoprivrednici koji svoju perspektivu vide na selu,“ izjavila je Bojana Vujičić, projektna koordinatorka Fondacije. „Radujemo se da je opština Nova Varoš prepoznala značaj projekta i u kojoj meri je važno podržati učenike koji se školuju. Koji svoje znanje žele da primene na svojim gazdinstvima“.

Izvor: Fondacija Ana & Vlade Divac

Napred u dalje pobede za agrar!

Iz Fondacije Divac ističu da osim same donacije, veliki značaj ima i obuka mladih u pisanju poslovnih planova i apliciranju na konkurse. Time se osposobljavaju za lakše dobijanje podsticajnih sredstava za razvoj porodičnih gazdinstava. Program takođe pruža korisnicima savete o unapređenju profitabilnosti proizvodnje i ekonomičnosti. Ovo im može biti od koristi prilikom apliciranja za dodatna podsticajna sredstva na drugim konkursima. Svi učenici završnih razreda Poljoprivredne škole u lokalnoj zajednici imaju mogućnost da učestvuju u programu, a oni čiji poslovni plan bude proglašen najboljim od strane komisije, dobijaju donacije.

„Do sada je preko 300 mladih prošlo obuke, a 68 njih je dobilo donacije. Ovaj program podrške realizujemo zajedno sa projektom „Velika mala privreda”. Tako bismo pomogli poljoprivrednicima da unaprede svoju proizvodnju. Da razviju nove proizvode. I da na taj način osiguraju bolje uslove za život svojih porodica i život na selu“, dodala je Vujičić.

Izvor: AgroPress