Naslovna Vesti „Novosadsko proleće“ – Akcija zamene starog papira za sadnicu cveća ili drveća

„Novosadsko proleće“ – Akcija zamene starog papira za sadnicu cveća ili drveća

Za 10 kilograma starog papira sadnica cveća, a 60 kilograma jedno drvo.

325
0
Foto: Pixabay

Reciklaža je veoma važna i sve više ljudi se trudi da na ovaj način pomogne očuvanje životne sredine. Kako bi podstakli građane na reciklažu starog papira, tokom “Novosadskog proleća”, udruženje “Inženjeri zaštite životne sredine” organizovaće akciju zamene starog papira za sadnicu cveća ili drveća.

Svi zainteresovani mogu doneti stari papir od 19. do 21. marta,  štand „Inženjera zaštite životne sredine“ nalaziće se u holu SPENS-a, na prvom spratu.

Iz ovog udruženja navode da će tokom trajanja manifestacije sa građanima pričati o procesu reciklaže i načinima na koji možemo da smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu, kao i kako doprineti njenom očuvanju i načinima na koje možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 odsto, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 odsto. Takođe, reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

Reciklirajmo stari papir i posadimo novo drveće svake godine kako bismo sačuvali naše šume i svež vazduh.