Naslovna Blog Nutz: puter od lešnika na makedonski način

Nutz: puter od lešnika na makedonski način

111
0

Šta je Nutz? Nutz je, vidite, jedna omanja makedonska firma koja proizvodi izvanredan puter od lešnika – Nutz je, ukratko, kvalitet! A ovo je priča o čoveku koji je sve pokrenuo.

Izvor: Nutz – zvanična Facebook stranica

Nešto detaljnije: Nutz deklasifikovan

U vreme pandemije koronavirusa, Vladimir Veličkovski iz Skoplja, proizvođač evropskog divljeg lešnika koji još uvek raste u planinskim predelima Severne Makedonije, suočio se s ponižavajuće niskom ponudom za prvu klasu svog lešnika od strane otkupljivača. Kada su mu rekli da bi trebao da prihvati ponuđenu cenu jer mogu nabaviti turski lešnik sa većim plodovima po povoljnijim uslovima, odlučio je da pokrene proizvodnju putera od lešnika.

„Nisam više želeo da im objašnjavam da proizvodim lešnik prve klase i da on nikako ne može da se poredi sa lešnikom iz Turske, koji je u rangu od pete do šeste. Zato sam odmah nabavio mašinu i posle opsežnih priprema krenuo sa proizvodnjom putera“ apostrofirao je s ponosom Veličkovski.

Izvor: Nutz – zvanična Facebook stranica

Zasad star deceniju i po

Prve količine putera napravio je od nepečenog lešnika i ubrzo shvatio da će proizvod naći put do kupaca. Internet prodaja mu je mnogo pomogla, te je uskoro počeo da proizvodi i puter od pečenog lešnika, koji je takođe dobro prihvaćen od strane potrošača. Kako je potražnja rasla, proširio je asortiman proizvoda i na puter od oraha i badema.

Puter od lešnika pravi od plodova iz svog zasada starog petnaest godina, koji broji oko 1.000 stabala. Zasad je formirao pomoću sadnica kupljenih iz Italije, koje su stigle u kontejnerima, tako da nijedna nije osušila nakon sadnje. Zasad se nalazi na mestu koje odgovara razvoju lešnika, koji dobro uspeva na neutralnom i kiselom zemljištu, te podnosi glinu i treset.

Izvor: Nutz – zvanična Facebook stranica

Veličkovski ima ambiciozne planove za budućnost. Kaže da će već od naredne godine kupcima ponuditi puter od svih orašastih plodova, kao i od semena maka i susama koji su bogati prirodnim mastima.

Izvor: Dobro jutro