Naslovna Bašta Objavljen Priručnik o urbanom baštovanstvu za početnike

Objavljen Priručnik o urbanom baštovanstvu za početnike

79
0

Internet portal „Agronews“ javlja kako je na engleskom u PDF formatu objavljen Priručnik o urbanom baštovanstvu za početnike. U originalu „Urban Farming for Begginers“, ova publikacija sadrži 96 stranica, sa sve koricama, i predstavlja najsavremeniji uvid u baštovanstvu u urbanim prostorima.

Autori Priručnika su dr Vladan Ugrenović i dr Vladimir Filipović. Publikacija je odrađena u okviru projekta Erasmus+ Urban Farming Education for Sustainable Future (KA220-ADU). Glavni cilj projekta je da se proširi pokret urbane poljoprivrede u zemljama koje su ciljane u ovom projektu. Konkretno je reč o Severnoj Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj. Na taj način, ističu autori, se doprinosi Zelenoj agendi EU, te borbi protiv klimatskih promena i održivosti gradova.

Izvor: Urban Farming for Begginers

Priručnik u znaku spasa planete

„U svetu koji je sve više obeležen urbanim širenjem i ekološkim izazovima, koncept urbanske poljoprivrede pojavljuje se kao ključna veza između našeg ruralnog poljoprivrednog nasleđa i trenutnog urbano života,“ stoji u uvodniku Priručnika. „Pojam urbane poljoprivrede predstavlja svetionik nade i pruža praktične pristupe rešavanju izazova u vezi sa sadašnjim i budućim snabdevanjem hranom. Urbana poljoprivreda je više od prolaznog trenda; predstavlja pokret s potencijalom da transformiše način na koji se bavimo proizvodnjom hrane, gradovima u kojima živimo i okolinom.“

Ovaj priručnik, ističe se u uvodniku, pruža jedinstvenu perspektivu na ovaj pokret. On je, inače, inspirisan Ruralno-urbanskim transektom karakterističnim za Novi Urbanizam i ekološkim transektom koji je razvio pionirski istraživač i prirodnjak, Aleksandar fon Humbolt. „Spajanjem ova dva okvira, možemo bolje razumeti suštinu urbane poljoprivrede i kako ona unapređuje savremene gradske pejzaže,“ stoji u uvodniku.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Kako se navodi, Priručnik pokriva 6 različita transekta, koji se gradacijski kreću od ruralnih ka urbanim:

  • T1: Prirodna divljina
  • T2: Ruralni predeli (njive, oranice, pašnjaci, itd.)
  • T3: Život u predgrađima
  • T4: Život u urbanim područjima
  • T5: Gradski centar
  • T6: Urbano jezgro.

Ciljne grupe u projektu obuhvataju centre za neformalno obrazovanje odraslih, organizacije i udruženja sposobna za organizaciju edukativnih aktivnosti, kurseva i obuka za odrasle u oblasti životne sredine i održivog razvoja. Krajnji korisnici ovog projekta su odrasli građani koji se bave urbanim poljoprivrednim aktivnostima, kao i zajednica u celini, koja uključuje sve građane sa zajedničkim interesom na određenom urbanom području.

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Projekat je koncipiran tako da se lako može prilagoditi i tumačiti kao program namenjen mladima ili čak onima u visokom obrazovanju. U Srbiji, realizaciju projekta vodi Nacionalna asocijacija za razvoj organske proizvodnje „Serbia organica“.

Izvor: Agronews